КО НЕ МОРА ДА ПЛАЋА ПОРЕЗ НА ОСТАВЕ: Посланици наредних дана расправљају о изменама закона

С. БУЛАТОВИЋ

25. 11. 2020. у 10:22

КО НЕ МОРА ДА ПЛАЋА ПОРЕЗ НА ОСТАВЕ: Посланици наредних дана расправљају о изменама закона

Новости

ДЕО запослених у Пореској управи крајем следеће године ће прећи код својих колега у локалне управе прихода.

Порези на поклон, наслеђе и пренос апсолутних права, који су приход градова и општина, сада ће постати њихови и када је реч о утврђивању износа, наплати и контроли. Зато ће порезници који сада то раде у републичкој управи, прећи у општинске и тамо наставити исти посао. Прелазак је, Предлогом закона о порезу на имовину, предвиђен током новембра и децембра следеће године.

Посланици ће се наредних дана, осим овог, бавити и изменама закона о пореском поступку и пореској администрацији, царинског и закона о царинској служби, као и оног који регулише републичке административне таксе.

- С једне стране смањује се оптерећење Пореске управе, а с друге стране дајемо могућност локалним самоуправама да се на прави начин организују и максимизирају наплату пореза што представља и њихов приход - рекао је министар финансија Синиша Мали образлажући предложене измене. - Највећа промена у Закону о пореском поступку и пореској администрацији се односи на поједностављење пореских поступака за оне који имају захтеве за повраћај и прекњижавање или више плаћеног или погрешно плаћеног пореза, као и захтеве за одлагање плаћања пореза. То ће убудуће моћи да чине преко портала Пореске управе, електронски. Када је у питању Закон о републичким административним таксама, укидамо и смањујемо доста такса како бисмо умањили оптерећење привреди. У Царинском закону се померају рокови по питању застарелости царинског дуга, односно држави се даје дуже времена да реагује и заштити своје интересе.

Када је реч о грађанима, највише их тиште измене правила о порезу на имовину. Убудуће ће бити опорезовани и помоћни објекти и то тако што се разврставају у групу где су и гараже. Не опорезују се они у којима се обавља примарна пољопривредна производња. Земљиште до 10 ари и даље се не опорезује, али ако већу парцелу дели више власника, свако плаћа по величини удела. И то иако је његов део мањи од 10 ари. Просечна цена квадрата, на основу које се утврђује основица пореза, убудуће ће се рачунати на основу промета током читаве године, а не девет месец, и како је било досад. Плаћаће се порез и на наслеђе и поклон дигиталне имовине и то уколико у току годину дана обвезник добије вредност од 100.000 динара. Пореза на имовину биће ослобођен власник непокретности чија пореска основица не прелази 400.000 динара.

ЦАРИНСКИ ПРЕКРШАЈ

ПРЕДЛОЖЕНИМ изменма и допунама Закона о царинској служби, како је истакао министар Синиша Мали, проширује се круг царинских службеника који су овлашћени за покретање царинског прекршајног поступка. На тај начин сами поступци царињења, односно царинских прекршаја ће бити бржи и ефикаснији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)