МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: Пензије за 5,9 посто веће од јануара, минимална зарада расте за 6,6 одсто

Novosti online

10. 11. 2020. у 08:10

МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: Пензије за 5,9 посто веће од јануара, минимална зарада расте за 6,6 одсто

Фото: Принтскрин

МИНИСТАР финансија Синиша Мали, гостујући у јутарњем програму РТС, подсетио је грађане Србије које све мере је Србија спроводила од априла месеца када је кренуо први талас корона вирус како би помогла.

- Одмах када је кренула пандемија вируса корона имали смо ребаланс буџета када смо издвојили 5,8 милијарди евра. Огроман пакет помоћи нашој привреди и грађанима Србије. Исплатили смо 5 минималних зарада у приватном сектору - навео је Мали.

То се показало као добар корак, истакао је Мали и додао да је у другом кварталу ове године стопа незапослености на историјски најнижем нивоу од 7,3 одсто.


Мали је такође навео да упркос корона вирусу Србија јача своје здравствене капацитете.
- 9 милијарди динара за изградњу две ковид болнице, опремање тих болница. Издвојили смо новац за нове капиталне пројекте. Издвојили смо новац за привреднике-рекао је министар.

Улагаће се новац и у капиталне пројекте као што су завршетак обилазнице око Београда и Моравски коридор. Предвиђено је и 5,1 милијарда за пољопривреднике


Јавни дуг под контролом, Србија најбоља у Европи

Министар је додао и да је јавни дуг потпуно под контролом и да неће прећи 60 одсто БДП-а, за разлику од неких земаља у којима, како каже, јавни дуг иде и преко 150, 200 одсто.

Министар је истакао и да ће Србија по стопи раста бити најбоља у Европи и истакао да ће према пројекцијама ММФ и Европске комисије Србија имати највећи кумулативни раст у наредне три године.


-Ми смо водећи и то кажу и ММФ и Европска комисија... То значи да смо на прави начин спровели реформе и ојачали нашу економију-рекао је Мали.

- На прави начин смо ојачали нашу економију, а то је и био циљ наше владе још како је годинама раније говорио председник Србије Александар Вучић - рекао је Мали, показавши графиконе ММФ и ЕК које указују да Србију очекују дори резултати.

Ускоро нови ребаланс буџета

Мали је најавио да ће се ускоро пред Владу Србије наћи нови ребаланс буџета.
- Планира се дефицит од три одсто, у договору са ММФ, што даје даље могућности за смањење јавног дуга. Никада више новца неће ићи у капиталне инвестиције. 5,9 нам расту пензије од јануара, 6,6 расте минимална зарада. Ићи ћемо брзо са објавом колико нам расту плате у јавном сектору - најавио је Мали.

Здравственим радницима по 10.000 динара

Министар Мали наглашава да је донета одлука и да се здравственим радницима да по 10.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)