УЗИМАЈУ НОВАЦ ИЗ ЏЕПОВА ГРАЂАНА СРБИЈЕ: Банке вам ово дају бесплатно, а онда вам наплате месечно

Б. Царановић

14. 10. 2020. у 13:26 >> 13:27

УЗИМАЈУ НОВАЦ ИЗ ЏЕПОВА ГРАЂАНА СРБИЈЕ: Банке вам ово дају бесплатно, а онда вам наплате месечно

Фото И.Маринковић

ДОК је отварање динарског текућег рачуна бесплатно, одржавање рачуна који у већини банака зову основним, кошта и до неколико стотина динара месечно.

Услуга одржавања рачуна не плаћа се тек у неколико финансијских установа, док је у осталима од 95 до 295 динара. Што значи да за ову услугу обичан грађанин може да плати 3.835 годишње. Највећи број запослених клијената, међутим, плаћа и много више јер им се, као повољнија варијанта "потури" неки од многобројних пакета, који обухвата и девизни рачун, картице, као и услуге електронског и мобилног банкарства. Све то, тај исти рачун олакша за око 50 евра годишње!

Динарски текући рачун је најраспрострањенија банкарска услуга. Процењује се да у Србији има више од седам милиона текућих рачуна. На свом сајту Народна банка Србије објављује упоредиву листу накнада које банке наплаћују грађанима и привреди да би клијенти, кажу, могли да упореде ове накнаде, али и цене других банкарских услуга и одлуче где да отворе текући рачун.

Тако према овим подацима НБС-а, ако се узимају у озбир трошкови вођења рачуна, најповољнија је ситуација у Опортунити и НЛБ банци. У рубрици "Вођење рачуна" пише "без накнаде".

Међу јефтиније месечне накнаде за одржавање текућег рачуна су у Збербанци где ова услуга кошта 95 динара, а у банци поштанска штедионица, Вип систему и МТС банци за рачун са пријемом зараде - 100 динара. У Поштанској штедионици се, ако на рачуну нема трансакција, нити било каквих уплата, одржавање и не наплаћује.

Клијенти који имају рачун у Рајфајзен банци или Адико банци и преко њих примају плату или пензију добијају месечно вођење за 150 динара. Сличну суму, 120 динара, за ова услугу платиће клијенти Уникредит и Халк банке.

И у Алта банци постоји палета тарифа за вођење рачуна, па је код редовног прилива новца ова накнада чак 280 динара, за пензионере износи 140 динара, а ако нема прилива новца - 99 динара. Адико банка за одржавање текућег рачуна наплаћује 150 динара, банка Интеза 195 динара, Креди агрикол и Директна банка ако постоји трансакција клијената у обрачунском месецу - по 190 динара.

Комерцијална, Експо, Прокредит банка, Ерсте када је на рачуну прилив већи од 1.000 динара, одржавање за трошкове вођења рачуна сваког месеца својим клијентима наплате 200 динара. Толико кошта вођење динарског текућег рачуна потрошача у Војвођанској банци, а за ову услугу ОТП банка наплаћује 295 динара.

Новости

Већина клијената банака на нашем тржишту има и по неколико картица, што дебитних, што кредитних, па многе банке нуде пакете за више картица и текући рачун. Ови пакети су скупљи и коштају најмање неколико стотина динара, а могу да укључују осим текућег рачуна и девизни, дебитну картицу, електронски сервис, трајни налог, издавање првих пет чекова у месецу без накнаде и друге услуге.

ТРОШАК ДО ТРОШКА

ВОЂЕЊЕ рачуна само је једна од ставки у обавезама клијената према банкама. Осим накнада за плаћања, подизање новца са банкомата, поједине банке наплаћују одржавање дебитних и кредитних картица. Издавање чекова кошта од 15 до 25 динара по чеку, извештај кредитног бироа је 246 динара, меница кошта 100 динара. Плаћа се и накнада за електронске и трансакције мобилним телефоном, у просеку око 20 динара по трансакцији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Raša

14.10.2020. 13:54

I ti sto su sada besplatni ce kad pokupe klijente odjednom da uvedu. Treba zakonom zabraniti promenu uslova koji nemaju veze sa trzistem i vezati ugovorima po 3-5 godina, a ne po 2 puta godisnje kako se kome cefne. Isto vazi i za kablovske tv i internet operatere. Ako promene ili raskinu da vrate pare. A i ti kao jeftiniji deru na proviziji. Postanska je najgora. Provizija 1% koji god iznos se uplacuje cak i milion. Zarade tako sigurne nema ni na dugorocnim akcijama, a minimalna opet 30-40 din i za samo 100 din uplate.

Zoran

14.10.2020. 20:23

A kamatu na sredstva koja koriste, preciznije rečeno pozitivan tekući račun su ukinuli, zato i za -0,1rsd računaju negativnu kamatu. Ko je bankama dozvolio da ukinu pozitivnu kamatu? Svi zaposleni i penzioneri su prisiljeni da imaju tekuće račune.

Raso

15.10.2020. 08:28

Они раде само оно што им држава омогући. А држава над законима "обавезује" да робујемо тим пљачкашима. Сетимо се кредита у швајцарцима. Уместо да казне банке за непоштено пословање на крају смо и њима и безобразним суграђанима ми поштени исплатили милионе за њихове ујдурме! Ништа се није десило што власт није омогућила!