ТРГОВЦИ СТРУЧНИ И ЗА ПРАЊЕ: У бутику Ботега дел Сарто одбили рекламацију без тестирања одеће

В. Н.

01. 10. 2020. у 17:53

ТРГОВЦИ СТРУЧНИ И ЗА ПРАЊЕ: У бутику Ботега дел Сарто одбили рекламацију без тестирања одеће

Новости

ДА је купац често препуштен вољи трговаца показује и случај нашег читаоца Н. М. који је у бутику "Ботега дел Сарто" у аутлет центру у Инђији купио четири мајице истог модела, различитих боја.

Већ на првом прању мајице су се мало скупиле и скратиле у дужину за око пет центиметара, па више нису могле да се носе. Покушао је да рекламира, али је рекламација одбијена.

Н. М. каже да су мајице опране у складу са упутством на декларацији, на 30 степени, али су у радњи тврдили да нису правилно одржаване, без икаквог доказа за то.

- Три мајице сам носио, а четврту сам вратио необучену. Само за њу су ми вратили новац - каже Н. М. - За остале су рекли да су опране на већој температури, што није тачно. Мајице нису упутили у неку фирму која се бави контролом квалитета, која би проценила ко је у праву, већ су "одокативно" проценили на колико степени су опране. Рекли су ми да могу да се жалим централи у Италији.

И наша редакција пробала је да добије образложење за овај случај у српском представништву компаније. Упутили су нас на централу у Италији, па смо на више мејл адреса фирме "Ботега дел Сарто" упутили питања о овој рекламацији. Ни после више од месец дана нисмо добили одговор.

- Све се своди на то да муштерија у овој радњи никако не може да буде у праву - каже наш читалац. - Продавачице су биле љубазне и пуне разумевања, али немоћне да било шта ураде противно политици куће за коју раде, која очигледно није заинтересована за поштовање права купаца.

КВАЛИТЕТ

- РАЧУНАО сам на италијански квалитет робе, али сам се преварио - каже Н. М. - Мајице су биле на 70 одсто попуста и купљене су за око 2.300 по комаду. Прва цена била је већа од 7.000 динара за једну мајицу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Ja011

02.10.2020. 05:30

Prvo treba znati sta je Outlet.To nije roba dobrog kvaliteta,manje kvalitetna od originala u normalnoj prodavnici.Proizvodi se jeftino u aziji ,dok original koji se proizvodi kvalitetno za normane prodavnice kompanije ,ima sasvim drugi kvalitet.U strici sam...

Aleksandar

02.10.2020. 06:23

Svaka roba podleze kontroli kvaliteta pre nego se pusti na trziste, narocito ako dolazi iz poznatog izvora. Ne mogu prodavci da kontrolisu svaku vracenu majcu. to se u Americi regulise tako sto se roba menja bez pitanja. Na zalost kod nas svest jos uvek nije na tom nivou i bilo bi velikih zloupotreba toga.

Bole

02.10.2020. 09:19

Došla unuka sa roditeljima kod bake i deke i svi za stolom i jedu, a unuka pita baku:" bako, jel imas vaj-faj?", A baka odgovara:" ćuti dete i jedi sta ima na stolu i ne izmišljaj." Tako i ovaj hoće da se žali centrali u Italiji. Roba koja stiže kod nas je najgoreg kvaliteta, zato kupiš običnu majicu za 7-8 eura, Turska, Kina ili domaća i nosiš jedno leto i ćao. Posle daš mami ili ženi da brišu patos sa njom. Krpa(majica) je na kraju ipak samo krpa. Ali bitno je da piše Djordje-Armani i dolče gob(v)ana.

Nikola

02.10.2020. 10:42

Ja sam reklamirao patike u Sport Vision radnji (nemojte da cenzurisete) i bio sam odbijen uz obrazlozenje da je patika (peta) testirana na habanje i ocenjena da ima vrlo dobru otpornost. E to ne bi bio problem da ne pise "testiranje radjeno na novom uzorku". To prakticno znaci da je patika (mozda) testirana pri uvozu i to sto je ona bila "vrlo dobro otporna" ne znaci da je to slucaj i sa parom koji je meni zapao i da taj par nije bio felerican. Zalio sam se i trazio izvestaj licencirane laboratorije za konkretno moju patiku, ali sam opet odbijen. Uz vracene patike su mi dali i kopiju izvestaja Jugoinspekta, koji u mom slucaju ne znaci nista, jer se ne odnosi na moje patike. Ja znam da sam ja u pravu i oni znaju da sam ja u pravu, ali isto tako znaju da 99% nas se nece obratiti sudu. Zakon kaze da do 6 meseci proizvodjac-prodavac dokazuje da proizvod nije bio felerican, posle 6 meseci kupac da jeste. Dakle za patike stare 4 meseca nisu pruzili nikakav dokaz (iako sam trazio), bukvalno ignorisu zakon, app, a uglavnom prodje.