МИНИСТАР МАЛИ: Плате се повећавају, одличне вести за грађане Србије

Новости онлине

15. 09. 2020. у 08:19

ОКО 350.000 радника који су у овој години радили за минималац од око 30.000 динара од наредне године практично ће у новчанику имати 2.156 динара више

МИНИСТАР МАЛИ: Плате се повећавају, одличне вести за грађане Србије

Синиша Мали/ Фото К. Михајловић

Министар финансија је гост у Јутарњем програму на телевизији Пинк, а угостили су га водитељи Ирина и Жика.

- У условима највеће економске кризе, велики је пад светске економије. Преговори између Владе и Синдиката ишли су отежано, преко Социјално-економског савета су се водили преговори, то добро функционише, много добрих ствари смо урадили. Ми смо изашли са предлогом, желели смо да сачувамо реалне дохотке. Влада Србије је пресекла - минимална зарада од наредне године биће повећана са 30.000 на 32.156 динара. То је повећање од 6,6 одсто у односу на овогодишњи минималац. То је сјајна вест у односу на кризу која се дешава у доба корона вируса, рекао је Синиша Мали.

Министар је нагласио је да је важан циљ да се задрже сви радници, и да привреда настави истим током. Дато је обећање да ће се оптерећење на зараде смањити.

- Борили смо се за запослене, борили смо се за повећање. Ја не знам да ли ће било која земља изаћи са повећањем минималне зараде. Сви су пали, ми смо у првом кварталу ове године имали пад 0,5 одсто. Ово је последица једне одговорне политике, када смо кренули са тешким корацима добили смо стабилну економију, стабилан курс динара, инфлација се није много променила, а код нас се то није јавило. Држава је ту да поднесе терет, нагласио је Мали.

- У Америци је преко 40 милиона људи остало без посла, а у Србији с обзиром на то какве смо одлуке доносили, какву смо политику спроводили, није дошло до сличне ситуације, сачували смо радна места, људи имају посао, да кажем једну бригу мање имају грађани, ето, минималце повећао, а и пензије ћемо повећати, држава је улила сигурностн грађанима. Ниједна одлука није била исхитрена, ниједна одлука није била брза, данас ћемо знати стање у буџету, председник ме је јуче 6 пута звао да ме пита како са тим стојимо. Данас правимо пресек, шта год да радимо, увек нам је интерес грађана на првом месту, али наравно, не смемо угрозити стандард грађана, истиче министар.

Потписан је Споразум у Вашингтону, а министар Мали је био члан делегације, која је присуствовала потписивању и састанку са америчким председником, Доналдом Трампом.

- Србија има сада споразум са САД по питању економских мера, који треба да допринесе расту економије свима у региону, а посебно Србији. Мини Шенген ће допринети да камиони више не чекају дуго на границама, донеће нам признање диплома, а завршиће се ауто-пут до Приштине, то доприноси протоку робе, а сам споразум показује да се ситуација у региону смирује, и да се води рачуна о отварању нових радних места. Развојна агенција долази у Србију, то је невероватан сигнал, један велики корак напред, када тај ДФЦ дође у Србију, значи да смо атрактивни, седиште за цео регион ће бити у Београду, направили смо велики корак напред, економија је победила, сви треба да имају корист, али ћемо ми као доминантни у региону имати највише. Њима је женско предузетништво кључан циљ, а што и ми подржавамо, истиче Синиша Мали.

(ало.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)