У "РЕКОРДНО КРАТКОМ РОКУ": Ускоро летови између Београда и Приштине, ево како ће авио-саобраћај да изгледа

Танјуг

11. 09. 2020. у 15:14

ОЧЕКУЈЕ се покретање летова између Београда и Приштине у наредним месецима, након споразума потписаних прошле недеље у Вашингтону, пише портал Exuuvation.

У РЕКОРДНО КРАТКОМ РОКУ: Ускоро летови између Београда и Приштине, ево како ће авио-саобраћај да изгледа

Фото: АП

Косовски министар за инфраструктуру, Арбан Абраши, изјавио је у четвртак да ће летови почети у "рекордно кратком року" и да ће их обављати немачка авио-група Луфтханза, наводи се у тексту.

"Имамо ваздухопловни споразум за први лет између Приштине и Београда после 21 године", изјавио је истовремено Ричард Гренел, специјални амерички изасланик за преговоре између Београда и Приштине, додаје се даље.

У тексту се напомиње да су Београд и Приштина потписали у фебруару Писмо о намерама о успостављању посебне ваздушне линије (БПСАР) уз посредовање САД-а, којим се предвиђа да Јуровингс започне летове измеђху два града.

Тим документом су решене главне препреке из прошлости за обнављање летова, као што су питања контроле ваздушног саобраћаја и порези, пише портал.

Према споразуму две стране, путницима који буду летели из Београда за Приштину и обрнуто, неће бити потребни пасоши за путовање, већ само националне личне карте.

Штавише, власници косовских пасоша моћи ће да да користе тај лични идентификациони документ за наставак пута, односно преседање на београдском аеродрому "Никола Тесла" за даље дестинације.

Косовска управа за цивилно ваздухопловство раније је потврдила да ће писте које су коршћене пре сукоба 1999. године поново бити у употреби, што значи да неће бити потребе да се за ове летове користи македонски ваздушни простор.

Јуровингс је добио право на то да утврђује цене карата, да бира партнере за 'кодшер' и опрему коју ће користити за летове.

У споразуму потписаном прошле недеље у Вашингтону такође се напомиње да ће "обе стране појачати контролу путника у авио-саобраћају, међусобну размену информација и ће се, у оквиру америчке платформе за пограничну сарадњу на Балкану, посветити техношлошким унапређењима за борбу против илегалних активности применом и операционализацијом система за скрининг и информисање које обезбеђују САД, укључујући ПИСЦЕС, АПИС, АТС-Г и СРТП ", наводи се у тексту.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)