УКЛАЊАЈУ РУИНЕ ПОРЕД КОРИДОРА: Ево шта ће се десити са напуштеним мотелима, пумпама и градилиштима

С. Костић / З. Радовић

19. 08. 2020. у 10:00

ДВЕ бензинске пумпе код Ћуприје, мотел код Сремске Митровице, напуштено градилиште код Смедерева - само су неки од десетине објеката на српским ауто-путевима о којима нико годинама не брине.

УКЛАЊАЈУ РУИНЕ ПОРЕД КОРИДОРА: Ево шта ће се десити са напуштеним мотелима, пумпама и градилиштима

Фото С. Костић

Погледе пролазника ове руине привлаче својим ружним изгледом. Министарство грађевинарства покренуло је иницијативу за решавање овог проблема, а расплет се очекује до краја године.

Мотел "Сава" више од две деценије представља руину на ауто-путу Београд-Шид, код Сремске Митровице. Овај објекат који је некада био у власништву Угоститељско-трговинског предузећа "Сирмијум", приватизован је давних деведесетих, али нико од надлежних у граду не зна ко је данас његов власник. Старији Митровчани сећају се старог мотела који је радио пре приватизације, а убрзо после продаје је на њега стављен катанац. У згради у којој је у приземљу био ресторан, а на спрату собе, остали су само зидови. Све је из мотела однето, врата, прозори разбијени, а простор око зграде је обрастао у коров.

Ништа боља ситуација није ни у близини искључења са ауто-пута код Смедерева. Више се нико и не сећа шта је несуђени инвеститор желео да изгради и чиме је покушао да привуче путнике уз најпрометнију саобраћајницу. На путу ка југу Србије има још неколико напуштених објеката, а међу њима и бензинске станице у близини Ћуприје. Чини се да су њима "пресудиле" нове, модерне пумпе, изграђене у близини, које су изгледом и богатијом понудом "отеле" госте.

ЗА ВЕЋИНУ НАДЛЕЖНЕ ОПШТИНЕ

ЗАКОН о путевима познаје две категорије појаса пута, појас експропријације, који је ужи, и заштитни појас, који износи 40 метара и у коме се само изузетно могу градити објекти. У њему је забрањена, односно ограничена изградња, осим оних објеката који су наведени у самом закону.

- За објекте у зони контролисане изградње грађевинске дозволе су издавале јединице локалне самоуправе, које су уједно надлежне и за озакоњење оваквих објеката - истичу у "Путевима Србије".

У ЈП "Путеви Србије" кажу да је питање уклањања неугледних објеката који се налазе поред ауто-пута покренуто на иницијативу Министарства грађевинарства, а да се спроводи у сарадњи са овим јавним предузећем.

Фото С. Костић

- За решавање овог проблема дат је рок до краја године - објашњавају у "Путевима". - Пре неколико месеци отпочети су заједнички инспекцијски надзори Републичке грађевинске инспекције и грађевинске инспекције јединица локалне самоуправе које су за већину објеката поред ауто-пута утврдиле статус, јер од тога зависи и даље поступање надлежних органа. Кад буде завршена израда јединственог прегледа "неугледних објеката", у којој ће бити јасно наведени статуси свих зграда, као и у којој је фази поступак озакоњења, биће могуће законско поступање за сваки објекат понаособ.

У "Путевима" истичу да међу овим зградама има објеката различитих власника и права коришћења, оних са одобрењем за употребу, објеката који су преузети из земљишних књига, као и оних који су у поступку озакоњења или су уписани по Закону о озакоњењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)