АПАРТМАНЕ ПРЕТВАРАЈУ У КАНЦЕЛАРИЈЕ: Градски хотели изнајмљују собе бизнисменима за пословни простор

Ј. Субин

11. 08. 2020. у 15:15

АПАРТМАНЕ ПРЕТВАРАЈУ У КАНЦЕЛАРИЈЕ: Градски хотели изнајмљују собе бизнисменима за пословни простор

Фото: Depositphotos

СУНОВРАТ туризма у српским градовима, нарочито у Београду, навео је поједине хотелијере да собе преуреде у пословне канцеларије. Интересовање постоји, не превелико, али ни тај мали помак, нажалост, неће моћи да надокнади огромну штету коју је пандемија нанела туристичком сектору. Иначе, овакав бизнис није нов, зачет је још деведесетих година. Тада су собе испразниле санкције, па су у многим хотелима настале фирме.

Георги Генов, председник ХОРЕС, сматра да је ово једна од могућности угоститеља, али је питање колико ће бити интересовање, јер слободног пословног простора већ има много.

- Хотел са четири звездице је скуп, од воде, струје и свих других трошкова, који су далеко већи од било ког пословног простора - сматра Генов. - Хотели би могли да се користе и за становање породица, да буду за самце или као студентски дом. Али ништа од тога не представља дугорочно решење. Наш стандард не би дозволио да хотели у граду тако раде, јер су они углавном више и високе категорије. Уз то, све више људи ради од куће, па се још додатно смањују потребе пословног простора. И то сигурно за 50 одсто. Што би неко плаћао 500 квадрата, ако може много мање људи да буде у канцеларији, а остали да раде из дома. То је само премошћавање за хотеле, а не и трајно решење.

Како објашњава Генов, хотели су наменски прављени за смештај. У западним државама, они се некад претварају у студентске домове, али су ту високе станарине. И док се ситуација не нормализује у читавом свету и људи поново почну да путују, нема неке велике наде за хотелијере, ни у Србији, ни у другим земљама. Београдски хотели имали су скоро 80 одсто страних гостију од тога је 64 одсто било из ЕУ.

Новости

- Код нас смо око 30 соба претворили у канцеларије и има заинтересованих - испричао нам је један од београдских хотелијера. - Исто ово је рађено и деведесетих, када је била велика криза хотелског бизниса. Многи хотели су тада правили од соба канцеларије. Многе фирме су се отвориле у хотелима. Сад, када се овај посао урушио, треба се прилагодити. То што се хотел претвара у пословну зграду није решење, али морамо да се прилагодимо тренутној ситуацији. Интересовање није мало. Људи воле да буду изоловани у собама. На располагању им је ресторан, фитнес...

Наш саговорник, власник једног луксузног хотела у Београду, истиче да овај бизнис неће узлетети, већ ће се полако опорављати. До тада, нико не треба да стоји у месту и чека, сматра он, већ да истражује и друге моделе пословања.

ОЧЕКУЈУ ПОМОЋ ДРЖАВЕ

ПРЕДСТАВНИЦИ хотелске индустрије требало би данас да одрже састанак о мерама конкретне помоћи за њихов сектор са председником Србије Александром Вучићем. Како "Новости" незванично сазнају, две главне ствари које би хотелијери могли да добију су посебне субвенције за градске хотеле, али и олакшице око отплате кредита.

- Градски хотели су доста угрожени и њима је потребна конкретна помоћ - испричао је извор "Новости". - Идеја је и да се нађе договор са банкама, уважавајући њихове интересе, око исплате рата кредита. Многи хотели градски су изграђени великим инвестиционим средствима и интереси банака нису баш да ти објекти пропадну.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)