РАДНИЦИ ФИЈАТА ПОНОВО НА ОДМОРУ: Чекају спајање ФЦА и ПСА

Танјуг

четвртак, 06. 08. 2020. у 17:33

РАДНИЦИ ФИЈАТА ПОНОВО НА ОДМОРУ: Чекају спајање ФЦА и ПСА

Фото: Депоситпхотос

РАДНИЦИ Фијата у Крагујевцу биће поново током августа на одмору, као и сваке године, рекао је Танјугу председник Самосталног синдиката фабрике Фијат Крајслер аутомобили Србија Зоран Марковић.

Радници, каже, чекају најављено спајање ФЦА и ПСА Пежо групе - у чијем су власништву Пежо, Ситроен и Опел.

Због пандемије корона вируса, радници Фијата у Крагујевцу били су на плаћеном одсуству од половине марта до јула, а Марковић каже да су онда почели да раде, али да су сада на годишњем одмору који се традиционално користи у свим фабрикама Фијата.

"Почели смо нешто мало да радимо, али од 3. августа, три недеље, традиционално компанија Фијат у Србији и другим земљама има годишњи одмор. Код нас је то мало допуњено са четвртом недељом", рекао је он додао да су три недеље на колективном годишњем одмору и четврту на плаћеном одусуству.

Објашњава да је производња организована искључиво у складу са потражњом на тржишту.

Фабрика у Крагујевцу може, наводи Марковић, у једном дану да направи 400 аутомобила, то јест 200 по смени или око 2.000 недељно и да се ради према поруџбинама.

Марковић додаје да ће производња бити редукована све док се не опорави продаја аутомобила у Европи, а посебно у земљама које су биле главни купци аутомобила направљених у Крагујевцу, а то су Италија, Шпанија и Француска.

Напомиње да су управо те земље у претходном периоду биле највише погођене корона вирусом, због чега је доста смањена продаја аутомобила.

"Очекујемо спајање између ФЦА и ПСА. То је оно што је требало да се уради и надамо се да ће, како иду најаве и пошто није толики пад колико се очекивало, доћи до спајања између ове две водеће компаније и да ћемо ми у Крагујевцу добити неки нови модел јер имамо образовану и квалитетну радну снагу", навео је Марковић.

Такође, истиче да је крагујевачка фабрика једна од најмодернијих фабрика групације Фијат у Европи и сматра да је управо фабрика у Крагујевцу на реду да добије нови модел, што би упослило све раднике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nikola

07.08.2020. 08:43

Nema bolje firme u Srbiji! Primamo redovne plate a nismo na poslu i to sa regresom! Naravno da će biti novog modela,a onda će opet u tri smene da se radi! Tada nas niko neće pitati kako nam je,a sad nas svi kritikuju kao da smo mi radnici krivi za ovu situaciju i to što imamo takvog poslodavca da nam plaća za nerad! Živeo Kragujevac i živela majka Srbija!