НАШУ ЦЕНУ ГАСА ДИКТИРА ДОГОВОР СА ПУТИНОМ: Како ће се енергетска криза на глобалном нивоу одразити на српско тржиште енергената

Е. Б. ТАЛИЈАН

05. 10. 2021. у 09:24

СВЕТ се суочава са највећом енергетском кризом у последњих 30 година, али ће Србија успети да избегне мрачан сценарио захваљујући промишљеним потезима државног врха. За грађане и привреду обезбеђено је сигурно снабдевање струјом и гасом, а сада се води битка за њихову што повољнију цену.

НАШУ ЦЕНУ ГАСА ДИКТИРА ДОГОВОР СА ПУТИНОМ: Како ће се енергетска криза на глобалном нивоу одразити на српско тржиште енергената

Однос државника одређиваће цену / Фото Председништво Србије

Први човек "Србијагаса" Душан Бајатовић потврдио је више пута да се за домаћинства ништа неће мењати и да ће плави енергент плаћати исто до краја грејне сезоне. Саговорници "Новости", енергетски стручњаци, истичу и да је Србија у повољном положају што се тиче снабдевања струјом и њене цене, јер није подлегла упорним, дугогодишњим притисцима Енергетске заједнице и западних земаља да затвори копове угља, који нам обезбеђују јефтину електричну енергију. Поскупљење електричне енергије и гаса водило би и ка губитку инвеститора.

Дугорочни уговор о условима снабдевања плавим енергентом који Србија има са "Гаспромом" важи до краја године. За грађане и привреду је изузетно важно какве ће услове наша земља успети да испреговара за нови споразум. Како сазнајемо, постизање коначног договора о цени гаса у новом дугорочном уговору решаваће се на релацији двојице председника, Александра Вучића и Владимира Путина, а постоји добра воља да нам Руси изађу у сусрет.

Србија је 1. октобра постала транзитна земља за плави енергент када је "Гаспром" почео Мађарској да испоручује гас преко територије Србије, кроз "Балкански ток". Тиме смо постали и значајно чвориште што нам обезбеђује добру позицију. Председник Александар Вучић је оценио да је на овај начин, историјским договором са Русима, Србија предупредила тешку кризу. Он је истакао и да нас наредних дана очекују тешки преговори око методологије израчунавања цене гаса. Актуелни уговор нам омогућава да плави енергент набављамо за 260 долара, односно, 4,6 пута јефтиније од тренутне цене гаса на европском тржишту која обара историјски рекорд. У недељу је достигла бројку од скоро 1.200 долара за 1.000 кубних метара.

- У преговорима са "Гаспромом" циљ Србије је да, уколико се и повећа цена гаса, да то не буде много - објашњава енергетски стручњак за наш лист. - То ће на крају морати да се реши на релацији Путин-Вучић, а очекује се да ће руски председник изаћи у сусрет. У овом тренутку је незахвално процењивати на који начин.

Србију не очекују никакви проблеми у снабдевању гасом, не само зато што смо постали транзитна земља, већ и зато што су капацитети у подземном складишту "Банатски Двор" довољно пуни. Енергетски стручњаци оцењују да је добро што Србија није послушала Енергетску заједницу и западне земље које нас годинама притискају да брзо угасимо копове угља, који нам гарантују јефтину струју, и да пређемо на зелену енергију.

- То лепо звучи, али у пракси значи цену електричне енергије која ће у року од годину или две да поскупи 100 одсто - наводи наш саговорник. - Није спорно да ми морамо да имамо зелену енергију, и у то годинама улажемо, али морамо постепено да прелазимо. Не може да се гаси оно што гарантује јефтину струју. Када би се подигла цена енергије, ко би инвестирао овде.

И Вучић је, како истиче, упозорио да ћемо изгубити инвеститоре ако поскупи електрична енергија или гас. Наш саговорник поставља питање зашто се овим проблемом не бави и о томе не брине министарка енергетике Зорана Михајловић, чији је то посао, већ заступа став да зелену енергију морамо што брже да обезбедимо по сваку цену. У Министарству енергетике истичу да ће Србија, у условима поремећаја, који постоје на глобалном тржишту, употребити све механизме да буде енергетски безбедна и да обезбеди стабилно снабдевање привреде и домаћинстава.

ПРОФИТ ОД ТРАНЗИТА

ВОЈИСЛАВ Вулетић из Удружења за гас истиче да је изузетно корисно што је Србија постала транзитна земља за гас, јер ће од тога профитирати.

- Транзит око 3,5 милијарди кубних метара гаса годишње, колико ће сада ићи из Србије за Мађарску, наша земља ће моћи да наплати 40 милиона долара - наводи Вулетић. - У првом тренутку, можемо да наплаћујемо за Мађарску, а касније и за Словачку, Аустрију, Чешку и за било коју другу земљу која се буде снабдевала преко нашег гасовода.

УГРОЖАВАЈУ НАШЕ ИНТЕРЕСЕ

САГОВОРНИЦИ "Новости", енергетски стручњаци, истичу да Србију годинама притискају да се одрекне природних добара, да угаси копове угља, захваљаујући којима може да има јефтину струју и да брзо пређе на зелену енергију.

- Западне земље су своје копове истрошиле и развиле су индустрије користећи јефтину електричну енергију, а онда су направили нову технологију која је скупља - објашњавају наши саговорници. - И сада они, који су се развили, покушавају земље попут наше да натерају да користимо њихову скупу технологију и да правимо скупу струју. Навлаче нас тако и да изгубимо инвеститоре због више цене енергије.

Нас притискају, а с друге стране је, како наводе, на пример, Пољска, која одлучно штити своје интересе и копове угља и не крије да не планира да их угаси.

Запратите Нпортал на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)