МИНИСТАР МАЛИ: Посета Меркел велика победа Србије и председника Вучића

Novosti online

14. 09. 2021. у 09:18 >> 09:48

МИНИСТАР финансија Синиша Мали био је гост Јутарњег програма на Првој телевизији.

МИНИСТАР МАЛИ: Посета Меркел велика победа Србије и председника Вучића

Фото: Принтскрин

Министар Мали говорио је о свим актуелним темама.


О посети Ангеле Меркел

Министар се на почетку гостовања осврнуо на посету немачке канцеларке Ангеле Меркел нашој земљи.
- Ово је изузетно важна посета немачке канцеларке, Немачка је највећа економска сила у Европској унији. Ово је велика победа и за Србију и за председника Вучића. Меркел је рекла да је Вучић особа која држи своја обећања. Србија је постала фактор мира и стабилности. Оно што је мени посебно важно, нама је Немачка постала највећи спољнотрговински партнер. Немачка је број један, Италија је два, Кина је три. Данас преко 72.000 радника из Србије ради у немачким компанијама. Када имате толико немачких компанија које долазе, то довољно говори колико се Србија променила. Немци када дођу, они и остану - рекао је министар.

- У последњих 10 година ми смо успели да пет пута повећамо спољнотрговинску размену са Немачком и ове године та размена ће достићи шест милијарди евра. Када је Вучић био премијер 2014. у немачким компанијама је радило 17.000 радника, док је то сада више од 72.000 радника - каже Мали.

Како је рекао, изграђено је апсолутно поверење у Србији и Немачкој за сарадњу и долазак инвеститора и отварање фабрка.

- У економији једноставно морате да се ослањате на највеће економске силе у Европи. Србија полако постаје лидер и по стопама раста и свим успесима које правимо, поготово у последње две године, а то не можете да урадите без да сте фактор мира и стабилности у региону и без да сте изградили имиџ кредибилног партнера и без да сте повољна и атрактивна дестинација за инвестиције.


О е-фискализацији

Постојећи систем фискализације датира из 2003. године, истакао је Мали и додао да Србија новим моделом фискализације иде у корак са савременим трендовима.

- Прелазни период за увођење е-фискализације биће, на предлог привреде, шест месеци. Што мање сиве економије имамо, то ће бити више простора за повећање плата и пензија, али и за спровођење великих пројеката - каже Мали.

Мали се осврнуо и на чињеницу да се у овом тренутку у Србији гради седам ауто-путева и брзих саобраћајница, као и да је направљена трећа ковид болница у Новом Саду.

За увођење новог модела фискализације држава ће дати субвенције.

- По продајном месту и фискалном уређају по 100 евра - подсетио је министар.

Као још једну важну карактеристику новог система фискализације истакао је - флексибилност.

- Неће више бити старих фискалних каса, моћи ћете да, уместо тога, користите таблет, мобилни телефон... Идемо у корак са временом - рекао је Мали.


О исплати помоћи

- Следеће среде, 22. септембра, исплатићемо пензионерима 50 евра. Има их 1.700.000 у Србији. Још једно велико хвала нашим најстаријим суграђанима. У новембру идемо са исплатом још 30 евра, као и још 20 евра у децембру - рекао је Мали.

- Нама сада крајем септембра иде шеста рата исплате за ауто-превознике - додао је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)