МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Регионална депонија у Врању и остали еколошки пројекти приоритет су Владе Србије

Novosti online

03. 09. 2021. у 12:19

МИНИСТАР грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је данас финансијске уговоре са немачком развојном банком KФВ за реализацију пројеката изградње регионалне санитарне депоније у Врању. Укупна вредност инвестиција прве фазе износи 13,3 милиона евра, а почетак изградње регионалног центра за управљање отпадом је планиран за другу половину 2022. године, са планираном роком за завршетак до краја 2024.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Регионална депонија у Врању и остали еколошки пројекти приоритет су Владе Србије

Фото: Министарство

- Велика је обавеза свих нас испред Владе Србије да допринесемо и оставимо нешто иза себе, а највише и најважније што можемо да оставимо јесте чиста вода и чисте реке и то нам је апсолутни приоритет. Ово што сад покрећемо у Врању, желимо да радимо по целој Србији. Захваљујемо се немачкој влади на директној подршци. Град Врање постаје, у еколошком смислу, попут градова у Немачкој или у Швајцарској, и то ће бити реалност за две-три године. Огромне инвестиције имамо у инфраструктурним пројектима, јер морамо да урадимо све оно што је прескочено у протеклим деценијама, али од 2025. године очекујем да еколошки пројекти постану доминантни у инвестиционом циклусу. То ће бити приоритет Владе Србије и нашег министарства - рекао је министар Момировић.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић захвалио се Влади Србије и немачкој развојној банци KФВ, истакавши како је пројекат изградње регионалне санитарне депоније „значајан пројекат за град Врање и за цео Пчињски округ“.

Рудигер Хартман, представник KФВ за Србију, рекао је да му је велико задовољство што се покреће овај пројекат одрживог развоја у области животне средине.

- Успешна дугогодишња сарадња са министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и градом Врањом већ је на делу показана и надамо се наставку сарадње на новим пројектима. Ми смо ту за вас шта год да вам је потребно - казао је Хартман.

У оквиру дугогодишње билатералне сарадње са СР Немачком, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у сарадњи са немачком развојном банком KФВ, спроводи пројекте изградње комуналне инфраструктуре у области водоснабдевања, отпадних вода и управљања чврстим отпадом. Реализацијом ових инвестиција се даје значајан допринос одрживом урбаном развоју кроз рационално коришћење природних ресурса, унапређењу заштите животне средине, енергетске ефикасности и борби против климатских промена, у складу са циљевима „Зелене Агенде“ за Западни Балкан и преговарачком позицијом за поглавље 27 у оквиру процеса приступања Европској Унији.

До сада је, у оквиру финансијске и техничке подршке СР Немачке и KФВ банке, обезбеђено 290 милиона евра за приоритетне инвестиције у 35 градова у Србији, у области отпадних вода су завршене инвестиције или је реализацију у току у Kрушевцу, Врању и Суботици са преко 350.000 становника, док је у области управљања комуналним отпадом у припремној фази програм за 2 региона са центрима у Kрушевцу и Врању, са преко 360.000 становника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)