МАЛИ ОДГОВОРИО РАДОСАВЉЕВИЋУ: Тенденциозан покушај да се унизе огромни успеси Србије

Novosti online

26. 08. 2021. у 14:54

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали реаговао је на изјаву Горана Радосављевића о привредном расту Србије и истакао да је реч о још једном тенденциозном покушају да се унизе огромни успеси наше земље.

МАЛИ ОДГОВОРИО РАДОСАВЉЕВИЋУ: Тенденциозан покушај да се унизе огромни успеси Србије

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Навео је да су тешке мере фискалне консолидације биле последица одлука, у којима је, између осталог и Радосављевић учествовао као државни секретар у Министарству финансија до 2012. године.

- Након што су нам оставили земљу пред банкротом 2012. године, морали смо да прођемо кроз процес тешке фискалне консолидације, што подразумева и да није било могуће достизати високе стопе раста. Након што је тај процес успешно завршен, почео је и убрзани раст привреде, па је тако кумулативни раст од 2017. године, када је завршена фискална консолидација, до 2021. године, износио 17,2%. Хрватска је у истом периоду имала кумулативни раст 5,4%, Црна Гора 8,4%, Северна Македонија 6,4%, Албанија 11,4%, Босна и Херцеговина 9%. Чак и ако посматрате последњих 10 година у смислу кумулативног раста БДП-а, Србија је међу најбрже растућим економијама у региону, дакле и поред фискалне консолидације кроз коју смо прошли – истакао је Мали и појаснио да је Србија кренула убрзано да расте након што је избегла банкрот и консолидовала јавне финансије.
Он је додао да је Србија и за време пандемије корона вируса показала колико је јака њена економија.
- Прошле године смо, у околностима изазваним корона вирусом и великој кризи имали мали пад од – 1 одсто, што је међу најбољим резултатима у Европи, док нас ове године очекује раст од 6,5% што значи да ће у те две године светске кризе кумулативни раст износити 5,4%. Подсетићу вас да су неупоредиво развијеније државе прошле године имале двоцифрен пад. Овај наш добар резултат значи да ћемо имати више простора за повећање плата, пензија, минималне зараде и свих инвестиција, од изградње путева, школа, болница, до вртића. До краја године имаћемо чак 10 ауто-путева и брзих саобраћајница у изградњи, јер за разлику од оних који су само улагали у сопствени џеп, ми размишљамо и улажемо у будућност - рекао је он.
Напоменуо је и да је интересантно како некадашњи државни секретари у Министарству финансија Горан Радосављевић и Душан Никезић, портпарол Драгана Ђиласа, упорно критикују економске успехе Србије, „заборављајући“ да је у њихово време, док су били на тим функцијама, емитована најскупља доларска обвезница из 2011. године, по екстремно високој стопи приноса од 7,5 процената.
- Још увек стиже на наплату штета коју су проузроковали, па тако у септембру морамо да платимо још 700 милиона долара. Тако да због њиховог неодговорног управљања јавним финансијама ми данас морамо да исплатимо тај огроман новац. Дакле, држава упркос кризи која је изазвана пандемијом вируса корона, не само да успева да одржи економске токове и очува радна места, већ успева и да плаћа дугове који су јој остављени. Истовремено, грађани не заборављају да је у време оваквих „експерата“ дивљала инфлација која је била двоцифрена, као и да је курс био нестабилан. Не заборављају да су затваране фабрике, да је доходак био срамно низак и да су људи губили послове, јер је стопа незапослености била већа од 25 одсто. Да не помињемо јавни дуг, који је прешао ниво од 70 одсто у односу на БДП - објаснио је он и констатовао да су тада Србију тенденциозно гурали у банкрот истовремено пунећи сопствене рачуне.
Подсетио је и да је за време Радосављевића и његових колега „експерата“ минимална зарада била дупло нижа, а просек плата забрињавајуће низак, док је исплата пензија зависила од задуживања.
Мали је додао да је држава успела да очува привредну активност, али и да помогне грађанима.
- Захваљујући одговорној економској политици ми смо четири године заредом суфицит у буџету и имали смо простора да помогнемо грађанима и привреди. Сваке године смо у складу са  могућностима повећавали и плате и пензије. Ту се види разлика између домаћинског и лоповског управљања јавним финансијама, што је за време вајних експерата била пракса. Новца имамо довољно, јер је Република Србија у првој половини ове године имала стопу раста од 7,5 одсто. Такође, прилив страних директних инвестиција у првих седам месеци 2021. године је две милијарде и 72 милиона, што је за око 30 одсто више у односу на исти период претходне године. Јавни дуг је упркос изазовима стабилан и тренутно на нивоу од око 56 одсто у односу на БДП - истакао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)