ПЛАТА И ДО 1.500 ЕВРА: Поједине занатлије у Србји могу да зарађују исто као ИТ стручњаци

Novosti online

06. 07. 2021. у 23:44

НА ТРЖИШТУ послова који не захтевају висок степен стручне спреме, најтеже је доћи до кадрова из области неге и лепоте, угоститељства, грађевине и машинства, наводи Милош Турински из Инфостуда. Истиче да Србији недостају тесари, армирачи, зидари, столари, керамичари, али и фризери, кувари, пекари, конобари... Напомиње да су то послови који могу донети доста високу зараду.

ПЛАТА И ДО 1.500 ЕВРА: Поједине занатлије у Србји могу да зарађују исто као ИТ стручњаци

Фото: Депоситпхотос

Милош Турински је навео да је на тржишту послова који не захтевају висок степен стручне спреме, најтеже доћи до кадрова из области неге и лепоте,  угоститељства, грађевине и машинства.

Србији недостају тесари, армирачи, зидари, столари, керамичари, али и фризери, кувари, пекари, конобари...

Указује да је проблем што не могу сви послодавци да понуде високе зараде и одличне услове рада, па већ годинама због тога влада дефицит и борба послодаваца да привуку и задрже расположиве кадрове.

Занати су јако битни, наводи Турински и напомиње да су то послови који могу донети доста високу зараду.

- То највише напомињем због свих оних који тек треба да се школују. Зато што од тих послова беже, беже јер мисле да су ти послови мање вредни, да неће добро проћи на тржишту рада. Сматрају да би требало да упишу факултет да би лакше дошли до посла, а заправо се ситуација на нашем тржишту обрнула - наводи Турински.

Као пример наводи фризере, који могу да зараде и до 1.500 евра, па и више.

- Многи послодавци нуде оне најниже зараде од 30.000 па до 40.000 динара. С друге стране, такви огласи су неретко знали да прођу без пријава. Међутим, имали смо и послодавце који траже квалитетног фризера и нуде зараде од 80.000, 100.000. Једном је била чак почетна зарада од 1.500 евра, и на такве огласе знамо да имамо и више стотина пријава - каже Турински.

Сезонски послови добро плаћени, али радници не желе да се селе

Подсећа да су сезонски послови добро плаћени, али да је кандидата ипак мало, јер, како каже, наши људи нису вољни да се селе на два-три месеци.

- Имамо проблем да нађемо бераче малина. Иако су дневнице добре, људи одбијају такве послове само зато што им је тешко да се изместе из места становања. Људима је јако тешко да оставе своје породице на одређени временски период иако су добре дневнице, иако имају смештај и оброк. Чак и уз такве услове је много тешко наћи сезонске раднике - објашњава Турински.

Наводи и да су у Србији увек, без обзира на доба године и сезону, потребни трговци и продавци. 

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)