КО ИМА ПРАВО НА МАЊИ ПОРЕЗ? Ево шта нове мере значе послодавцима и радницима

Novosti online

18. 06. 2021. у 11:46

ТРИ нове мере, које се односе на пореске олакшице, требало би да подстакну запошљавање и мотивишу младе до 40 година старости да остану у земљи.

КО ИМА  ПРАВО НА МАЊИ ПОРЕЗ? Ево шта нове мере значе послодавцима и радницима

FOTO: Depositphotos

Такође, држава на овај начин жели да помогне и послодавцима, који ће имати мање трошкове у вези са зарадама запослених, па би могли више да се фокусирају на нова улагања и развој.

Без годишњег пореза на доходак

Прва важна вест, која је јуче и званично најављена, тиче се укидања обавеза плаћања годишњег пореза на доходак за млађе од 40 година. Реч је о такозваном "екстра порезу" који једном годишње плаћају сви који имају зараду већу од просека. Судећи према искуству из претходних година, таквих је укупно више од 20.000 широм Србије, највише из Београда, Новог Сада, Крагујевца и Ниша, али је питање колико њих је млађе од 40 година. За очекивати је да највише таквих долази из ИТ сектора.

Конкретно, грађани који су у прошлој години зарадили више од 2.987.424 динара обавезни су да поднесу пријаву за плаћање годишњег пореза на доходак, у супротном чека их новчана казна до 150.000 динара, а није искључена ни кривична одговорност. У доходак, поред плате, улазе и примања која се добијају као надокнада за чланства у надзорним и управним одборима, али и она која се остварују од зарада у спорту и издавања некретнина или закупа покретних ствари.

Ипак, треба нагласити да ако сте у прошлој години зарадили више од 2.987.424 динара то не значи да ћете аутоматски бити опорезовани, јер на то утичу бројни параметри које Пореска управа узима у обзир, а ту су и предвиђене олакшице. Порез је прогресиван и креће се од 10 до 15 одсто.

Мањи порези и доприноси за први посао

Друга важна вест је трогодишње ослобађање од плаћања пореза и доприноса у износу од 70 одсто на зараде запослених који се први пут запошљавају, а који остварују зараду у висини од најмање просечне плате, и то код послодавца који током те три године не смањује број радника.

То практично значи да се послодавци обавезују да не дају отказ радницима у периоду од три године, а заузврат ће исплаћивати мањи износ када је реч о бруто платама.

- Поздрављам олакшице, али мислим да је ово више подстрек за самозапошљавање, односно покретање сопственог бизниса. Практично се мотивишу млади људи да покрену посао и остану овде. Великим фирмама послодавцима то вероватно неће значити много - каже председник Уније послодаваца Србије Срђан Дробњаковић.

Он истиче да је свака олакшица, поготово у првој години пословања добра, али подсећа да је ово још увек препорука и да треба сачекати примену прописа.

- Унија се већ дуже време залаже за прогресивно опорезивање, и са тиме треба кренути постепено. Верујем да би такав систем дао још бољи ефекат - `наводи саговорник.

Са њим је сагласан и Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку, који такође сматра да је потребније од оваквих мера увођење прогресивног опорезивања.

Додатни подстрек за истраживаче

У плану је и ослобођење 70 одсто пореза и доприноса на зараде запослених који раде на пројектима истраживања и развоја.

- Желимо да привучемо још много компанија за истраживачко-развојне центре. То је додатни подстицај за све оно што смо радили од 2015. и посебно 2018. године и верујем да ће то привући и домаће компаније да више улажу у Р&Д активности - најавио је председник Александар Вучић.

Ово ће бити значајна пореска олакшица за послодавце који практично на нето плату од 100.000 динара неће више плаћати порез од 63.000, него око 19.000. То је уштеда у бруто заради од 44.000 динара.

- Асоцијација независних синдиката Србије већ дуги низ година се залаже за смањење стопе пореза и доприноса, јер су ти намети од 63 одсто међу највећима у Европи и нису подстицајни ни за привреду и привреднике, а отежавају и положај радника. Зато ми је прва реакција на најављене мере била позитивна, али онда сам сагледала све детаље и сада више нисам толики оптимиста. Мислим да прва мера неће погодити велики број људи, док сам за другу меру већ добила коментаре послодаваца да не планирају да запосле нове људе ако буду имали ограничење да три године не могу никога да отпусте - каже председница АСНС Ранка Савић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)