ПРОШЛО ЈЕ 7 ГОДИНА ОД ПОПЛАВА: На данашњи дан почела је киша која је Обреновчанима одузела све (ВИДЕО)

Новости онлајн

14. 05. 2021. у 08:31

На данашњи дан пре седам година почеле су поплаве у Обреновцу.

ПРОШЛО ЈЕ 7 ГОДИНА ОД ПОПЛАВА: На данашњи дан почела је киша која је Обреновчанима одузела све (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Ниво воде је растао из минута у минут, а резултат је био да је мештанима Обреновца вода достигла готово до кровова породичних кућа. Из ње су вирили само врхови уличних светиљки. Спасилачке екипе помагале су из чамаца, али и хеликоптера.

Тог дана киша је лила, али нико није ни слутио да ће ситуација да постане толико драстична да ће већ сутрадан да буде проглашено ванредно стање.

Евакуација је у обреновачким селима почела 15. маја. Тада још није изгледало да ће ситуација у самом граду да буде толико драматична. Дан касније почео је хаос. Са свитањем су се огласиле сирене. Вода је досезала до чланака. Кроз неколико сати од паркираних аутомобила видели су се само прозори. Обреновачка насеља претворила су се у велика језера. Хеликоптеру су почели да надлећу град.

Чамци су градом пловили већ 17. маја и у току је била евакуација становништва. Први спратови зграда уопште се нису видели.

Иако су мештани одређених делова града мислили да вода неће да дође до њих, вода је у цео град, који има облик левка, продрла подједнако, те је све снашла иста судбина.

Људи у своје домове нису могли да се врате све до 1. јуна.

Око 90 одсто породица изгубило је готово сву имовину, а 27 особа, махом старијих грађана, утопило се. Штета је нанесена и инфраструкри и материјалним добрима.

Уништено је 11.500 добара, укључујући 3.500 аутомобила и 7.000 кућа, од којих је 200 потпуно срушено, као и 1.000 хектара потопљених ораница са усевима који су били већ засејани.

Само из Обреновца евакуисано је 25.000 људи, а живот се није потпуно вратио у нормалу ни након скоро два месеца.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)