БЕЗ ВАКЦИНЕ МАЊА ПЛАТА НА БОЛОВАЊУ: Само пелцованима и онима који не смеју да приме цепиво припада пуна накнада током лечења од ковида

Б. Р.

08. 05. 2021. у 18:28

НА надокнаду од 100 одсто за време боловања због ковида 19 убудуће могу да рачунају само вакцинисани и запослени који из здравствених разлога не могу да буду пелцовани.

БЕЗ ВАКЦИНЕ МАЊА ПЛАТА НА БОЛОВАЊУ: Само пелцованима и онима који не смеју да приме цепиво припада пуна накнада током лечења од ковида

Фото П. Милшевић

За све остале одсуство са посла због инфекције короном, које су државне и многе приватне фирме, по препоруци Владе, последњих годину дана плаћале у пуном износу зараде, враћа се на 65 одсто плате, као што је и предвиђено Законом о здравственом осигурању.

Позитивно 1.277

У СРБИЈИ је у последња 24 сата регистровано 1.277 позитивних на корону, а тестирано је 13.206 грађана. Нажалост, преминуло је 20 особа од последица ковида, а на респираторима је 131 пацијент. Кризни штаб састаће се поново средином следеће недеље, када ће разматрати попуштање мера.

То је сада и званично потврђено одлуком Владе, која се пре свега односи на запослене у државној служби, а министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић очекује да ће већина послодаваца поступити по овој препоруци. Кисић Тепавчевићева сматра да то није дискриминаторна одлука.

- То је препорука и на основу препоруке и први пут и сада верујем и овај други пут ће да се измене колективни уговори који иду искључиво у правцу одржавања безбедних радних средина и безбедног радног колектива, уз подршку свима онима који се одговорно понашају и према свом здрављу и према здрављу свог народа, а до сада су се вакцинисали бар једном дозом - рекла је министарка.

- То не може да буде дискриминаторно када сви имају оно што је покривено законом, 65 одсто, уз додатну стимулацију онима који су одговорни и савесни.

Сада када су доступне вакцине, и грађани могу да бирају једну од четири понуђене, нема разлога да се државни буџет оптерећује и додатним издвајањима за боловања. На почетку епидемије, када није било вакцина, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања издало је препоруку да сви они код којих буде потврђена инфекција вирусом корона, као и за потврђене контакте за време боловања примају 100 одсто зараде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)