КОРОНА СЕ ОДЈАВЉУЈЕ! Професор Кочовић изнео најновију прогнозу - ево када ће број заражених драстично пасти

Новости онлине

05. 05. 2021. у 10:44

ПРОФЕСОР Петар Кочовић рекао је да би 25. јун могао да буде дан кад ће ситуација са епидемијом бити значајно повољнија и кад ће број заражених бити мали.

КОРОНА СЕ ОДЈАВЉУЈЕ! Професор Кочовић изнео најновију прогнозу - ево када ће број заражених драстично пасти

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Стручњак за информационе технологије, који заједно са својим тимом месецима уназад даје прогнозе о кретању епидемије на основу прорачуна базираног на Гаусовој кривој, нагласио је да се корона полако одјавлјује, али да постоји шанса да се поново пријави.

- Крајем јуна би требало да паднемо на очекивано мали број заражених. Ипак је за прорачуне број заражених критеријум број један, а онда број вакцинисаних, јер могу да се благо заразе - навео је Кочовић и нагласио да би 25. јун могао да буде датум када ће бројке бити ниске.

Објаснио је да се до тих података долази користећи дневни број инфицираних, а тај тренд иде таласасто, тако да је испробан већи број крива (бинарна, Фишерова...) и видело се да је Гаусова крива најприближнија, тако да се она користи.

Професор Кочовић каже да до сада није ниједном тачно погодио датум, али је био најприближнији.

- Не очекујемо да ће бити драматичних измена у броју заражених. Падају бројеви поприлично добро. Поприлично добро падају бројеви у целој Европи - навео је Кочовић

Каже да су упоређивали број заражених на 100.000 становника и да се на тај начин може мерити Русија и Сан Марино. Најпроблематичније земље су Турска, Француска, Хрватска, а затим Холандија, Шведска и Литванија.

- Исланд, Русија, Северна Ирска и Албанија су земље у којима је ситуација добра - рекао је професор и додао да се Србија налази у средини, а што се тиче окружења Словенија и Хрватска су лошије од нас.

Подсетио је да сада имамо осам пута више заражених него на данашњи дан 2020. године и рекао да то указује да треба да будемо опрезни. Кад је реч о прорачуну колективног имунитета, Кочовић каже да је он дискутабилан и зависи од густине насељености региона.

- Имамо испред себе понашање Израела. Видимо да су релаксирали мере кад је прошло три недеље од ревакцинације 33 одсто становништва. Имали су доминантну Фајзер вакцину - навео је Кочовић и рекао да је Србија по истом моделу на 17,5 посто.

Навео је да би 11. јула требало да будемо на 33 одсто, а 13. новембра на 61 проценат.

Најбитнији датум истека сертификата

Кочовић је говорио и о могућностима за летовање.

- Туристичке агенције нуде махом медитеранске земље. Француска и Турска су у највећем проблему. Али Египат и Алжир имају мало заражених, Мароко је у реду, а код осталих земаља би сачекао да се спусти број - навео је Кочовић и апеловао на опрез при избору места и времена.

Кочовић је рекао да је Европска комисија дала предлог за дигитални зелени сертификат који ће бити бесплатан и биће у две боје - зелена за оне који су се вакцинисали са две дозе и наранџаста боја за оне који су прележали корону.

Каже да је најбитнији датум истека овог сертификата и са тим ће се ићи у земље ЕУ.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)