БРНАБИЋ У КОСТОЛЦУ: Заштита животне средине један од три приоритета владе

Танјуг

28. 04. 2021. у 13:49

ПРЕДСЕДНИЦА владе Ана Брнабић обишла је данас постројење за одсумпоравање у Термоелектрани Костолац Блок Б које испуњава најстроже еколошке страндарде ЕУ и најавила да ће у наредном периоду наставити да представља конкретне резултате у заштити животне средине која је почела 2014. године.

БРНАБИЋ У КОСТОЛЦУ: Заштита животне средине један од три приоритета владе

Фото: Танјуг

Поручила је да је заштита животне средине један од три приоритета владе и да то говори о степену развоја Србије.

Она је новинарима после обиласка Блока Б рекла да је имала жарку жељу да дође у Костолац и да подсети на то где, када и ко је почео борбу за здравију животну средину у Србији.

- Да се подсетимо да је борба за заштиту животне средине у овој земљи почела тек 2014. када је кренула влада Александра Вучића. Шест година касније, 2020. године Србија добија владу која као једна од три приоритета ставља заштиту животне средине - рекла је Брнабић.

Они који, каже, данас критикују владу ништа нису урадили од 2002. до 2012. на заштити животне средине, и да су они издавали дозволе Рио Тинту и продали сва наша водоизворишта.

- Они су издавали све дозволе за пројекте против којих данас протестују, продали су сва наша водоизворишта и право на експлоатацију наше пијаће воде док су били на власти - каже Брнабић.

Навела је да је 2002. продато прво наше водоизвориште, а 2008. и Мивела из Трстеника као једна од најквалитетнијих пијаћих вода у Србији хрватском Агрокору Ивице Тодорића за читавих четири милиона евра.

- Сва водоизворишта су продата до 2011. за укупно 60 милиона евра. Прво решење за одобрење радова Рио Тинту издато је 2004. и 17 година је Рио Тинто на Дрини. Нисмо га ми довели - рекла је Брнабић.

Навела је да су 2012. влада Мирка Цветковића и тадашњи министар заштите животне средине Оливер Дулић издали решење за извођење радова Рио Тинта у Лозници и то на бушотинама великог пречника.

- То се дешава 2012. Ти људи нама данас спочитавају те исте пројекте - каже Брнабић.

Брнабић је напоменула да је изградња филтера ТЕ Костолац Блок Б почела 2014. и да је тадашња влада Александра Вучића, упркос поплавама, економским проблемима и неопходној потреби за фискалном консолидацијом ипак донела одлуку да уложи 130 милиона долара у први филтер за одсумпоравање на једној нашој термоелектрани.

Нагласила је да је то јасан сигнал шта је важно за квалитет живота грађана Србије и да је од 2014. до данас влада улозила укупно око 600 милиона евра у постројења за одсумпоравање која би осигурала чистији ваздух и санирање последица термоелектрана.

- Завршили смо ово постројење, овај флтер за одумпоравање на ТЕ Костолац Блок Б, у току је изградња тих постојења у Блоку, а и Блоку Б у ТЕНТ-у - рекла је Брнабић.

Подсетила је да је изградња постројења за одсумпоравање почела 1. децембра 2020. на ТЕНТ Блок Б.

Навела је да је у марту ове године Скупштина усвојила закон о климатским променама као први системски закон који се бави овом важном темом.

Најавила је да ће у наредним недељама обићи још неке пројекте и видеће се шта је све урађено у заштити животне средине на најконкретнији начин, а шта је у плану.

- На крају крајева само дела говоре, резултати који су иза нас, а ови који протестују против Рио Тинта, мислим пре свега на бившу власт и политичаре који су на улицама, не мислим на еколошке покрете, јесу ти који су њих доводили, њима давали дозволе. Најстрашније је лицемерје да нама они данас причају о заштити животне средине - рекла је Брнабић.

Навела је и да ће у постројења за пречишћавање отпадних вода бити уложено шест милијарди евра, а да њихова изградња почиње у 27 локалних самоуправа.

Председница владе је ТЕ Костолац посетила са министаркама рударства и енергетике и заштите животне средине, Зораном Михајловић и Иреном Вујовић, као и са в.д. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)