КАКО СУ БЕОГРАД И СРЕМ ПАЛИ ПОД ТУРСКУ ВЛАСТ: Предавање др Бориса Стојковског на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Ј. С.

23. 04. 2021. у 19:15

ПРЕДАВАЊЕ др Бориса Стојковског на тему „Пет векова од пада Београда и Срема под турску власт" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

КАКО СУ БЕОГРАД И СРЕМ ПАЛИ ПОД ТУРСКУ ВЛАСТ: Предавање др Бориса Стојковског на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

У оквиру обележавања великих годишњица које се прослављају 2021. године проф. др Борис Стојковски говори о пет векова од пада Београда и Срема под османску власт, које се догодило у лето 1521. године.

Тај период био је веома турбулентан а корпус извора је веома ограничен, будући да догађаји датирају из позног средњег века. Ово је био увод у турску владавину која је на простору Срема потрајала до 1679. године, тачније до Карловачког мира, док је у Београду трајала и много дуже.

Како би се што верније приказао овај период, неопходно је схватити ширу политичку ситуацију на овим просторима. Првобитно је потребно посматрати ситуацију из аспекта угарске, чија је то територија и била, затим сагледати ситуацију у Срему, али, на крају, и пружити увид у противну страну и дешавања унутар османске империје која су претходила овом њиховом походу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)