БРНАБИЋ О ФИНАНСИЈСКОЈ ПОМОЋИ ПОРОДИЦАМА СА ДЕЦОМ: Неопходно побољшање закона и наставак разговора са удружењима

Танјуг

19. 04. 2021. у 16:17

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Ана Брнабић састала се данас са представницима удружења Бебац.цом, Србија у покрету, Родитељ и Центар за маме, са којима је разговарала о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породицама са децом.

БРНАБИЋ О ФИНАНСИЈСКОЈ ПОМОЋИ ПОРОДИЦАМА СА ДЕЦОМ: Неопходно побољшање закона и наставак разговора са удружењима

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Премијерка Брнабић упознала је представнике удружења са прихваћеним предлозима и примедбама и нагласила да је неопходно наставити разговоре и у будућности ради даљег побољшања законских решења у тој области, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Када је реч о побољшању закона, Брнабић је рекла да се предложеним изменама и допунама закона предвиђа могућност истовременог коришћења накнаде зараде за време одсуства са рада ради посебне неге детета и остале накнаде по основу посебне неге детета и додатка за помоћ и негу другог лица.

Такође, изменама и допунама закона увео би се доњи лимит накнаде зараде за време породиљског одсуства у висини минималне зараде од дана започињања породиљског одсуства до навршена три месеца живота детета и смањио би се временски период у којем се цене основице на које су плаћени доприноси за обавезно социјално осигурање за пољопривредне осигуранице са 24 на 18 месеци.

Све то захтева значајна повећана давања из буџета, а додатно, тренутна ситуација изазвана корона вирусом свакодневно утиче на огромна финансијска давања за здравство и подршку грађанима и привреди, навела је Брнабић.

Председница Владе нагласила је да су предвиђеним изменама закона исправљене одређене неправде када је реч о примањима на породиљском одсуству, нарочито код незапослених жена, али да је преостало да се реши изузетно важно питање статуса предузетница.

Развојна политика Србије јесте да имамо што већи број предузетница и ни на који начин оне не би требало да буду дискриминисане, нагласила је Брнабић.

Представници удружења рекли су на састанку да је неопходно наставити разговоре и размотрити могућности за решавање проблема различитих категорија породиља, пре свега нерешеног статуса предузетница, где је неопходно ускладити и друге законе који регулишу ову област како би ефекти били потпуни, као и отворено питање породиља које имају месечна примања већа од три просечне зараде.

Представници удружења посебно су истакли проблем обрачуна накнаде зарада на породиљском одсуству и одсуству ради неге детета, и предложили да се обрачунски период смањи са 18 на 12 месеци, за шта је председница владе рекла да ће се разговарати и размотрити, наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)