СЛЕДИ ЛИ НАМ ВАКЦИНАЦИЈА СВАКЕ ГОДИНЕ? Ево шта нам о заштити од короне поручују светски и домаћи вирусолози

Новости онлине

17. 04. 2021. у 09:39

АЛБЕРТ Бурла, генерални директор компаније "Фајзер" рекао је да ће особама које су примиле вакцину против ковида 19 тог произвођача вероватно требати додатна доза негде између шест и 12 месеци, а затим ће, како је истакао, бити доцепљивања сваке године.

СЛЕДИ ЛИ НАМ ВАКЦИНАЦИЈА СВАКЕ ГОДИНЕ? Ево шта нам о заштити од короне поручују светски и домаћи вирусолози

Фото Танјуг

Он је на овај начин потврдио писање Курира који је још раније упозорио на извесност треће дозе вакцина против коронавируса!

- Највероватније ће требати и трећа доза, негде између шест и 12 месеци и затим ће бити доцепљивања сваке године, али све то треба потврдити - рекао је Бурла за Си Ен Би Си додајући да ће варијанте коронавируса "играти пресудну улогу":

- Морамо видети какав ће бити план вакцинације и колико ће то често требати. Веома је важно да смањимо број људи који се може заразити.

И кинеска компанија "Синофарм" саопштила је крајем марта да ће после процене резултата треће фазе клиничког испитивања у иностранству, одлучити да ли је и када потребно давати три дозе њене вакцине против корона вируса уместо две, као до сада. И други произвођачи вакцина су истицали да још увек не знају колико траје заштита и да разматрају да ли је, посебно због нових сојева, неопходна и трећа доза.

Вирусолог др Ана Банко каже за Курир да најава "Фајзера" није ништа неочекивано, те да ће трећу дозу вероватно морати да приме и вакцинисани другим вакцинама.

- Већ је давно утврђено да имунитет након прележаног ковида није доживотан, па се, такође, очекује да није ни имунитет након вакцине. За сада знамо да траје најмање шест месеци, а с обзиром да коронавирус неће нестати, врло је очекивано да ће бити потребно да се вакцинишемо у неком ритму који ће бити дефинисан након што пандемију ставимо под контролу - каже др Банко и додаје да ће можда бити неопходна модификација вакцина на сезонском нивоу због појаве нових варијанта. Да ће ревакцинална доза после шест до 12 месеци бити потребна за све вакцине, а онда и ревакцинација једном годишње, верује и епидемиолог др Радмило Петровић.

Фото: С.М.Ј.

- Код неког ће имунитет од вакцина бити шест месеци, а код неког годину дана. Када количина антитела почне нагло да пада, онда би требало да се примени трећа ревакцинална доза - каже др Петровић који сматра да ће након треће бити довољно да се прима једна доза годишње: - И вакцина против грипа се, када смо почели да вакцинишемо, давала у две дозе, а касније када се видело да већи број становника има нека антитела од раније инфекције, прешло се на једну дозу. За очекивати је да тако буде и са коронавирусом. Остаће неки имунитет од примарне вакцинације, а потом ће бити потребна само једна доза да подигне заштиту.

ЗВАНИЧНИК БЕЛЕ КУЋЕ: ТРЕЋА ДОЗА ПОСЛЕ ДЕВЕТ МЕСЕЦИ

САД се припремају за могућност да ће помоћна ињекција бити потребна између девет и 12 месеци након првобитне вакцине против ковида 19, изјавио је у четвртак званичник Беле куће Дејвид Кеслер.

- Док се проучава трајање имунитета након вакцинације, могле би бити потребне поновне вакцинације - рекао је Кеслер, главни научни директор одељења за реакцију на ковид 19 председника Џозефа Бајдена на састанку конгресног одбора, преноси Ројтерс.

ДР МИЛАНКО ШЕКЛЕР: САМИ ДА ПРОВЕРИМО ЕФИКАСНОСТ СВИХ ВАКЦИНА

Др Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института Краљево каже за Курир да "Фајзерове" најаве треба узети врло обазриво, те да он није сигуран да ћемо баш тако брзо морати да примимо нову дозу

- Потребно је да ове податке сами испитамо и проверимо ефикасност вакцина на нашој популацији. Испитивања која су најављена ће јасно показати колико је која вакцина ефикасна од оних које ми користимо, колико траје имунитет, колико људи евентуално оболи након вакцинације, колико која вакцина умањује тежину клиничке слике... За нас, као државу, су ти подаци много важнији и релевантнији, с обзиром на то да су лишени било чијег интереса, сем интереса струке и науке - каже др Шеклер и додаје да је он још раније препоручивао давање треће дозе онима који су примили "Синофармову" вакцину, а код којих се антитела уопште нису створила, што је мали проценат.

Фото: Принтсцреен/РТС

Др Миланко Шеклер

ВИРУСОЛОГ ДР АНА ГЛИГИЋ: НЕ МОРА СЕ ПРИМИТИ ИСТО ЦЕПИВО

Вирусолог др Ана Глигић каже за Курир да уколико дође до појаве нових сојева вируса против којих не делују вакцине које сада имамо, мораћемо сваке године да се вакцинишемо против короне.

- Научници за сада тврде да ако дође до овога, као трећу дозу можемо примити и вакцину другачију од оне две дозе које смо примили, а вакцина ће дати исти ефекат, можда и бољи. Ако на пример после Фајзера примимо кинеску вакцину дејство вакцине ће бити исто, али испитивања у наредних годину дана ће тачно утврдити колика ће ефикасност вакцине бити у том случају. За сада још увек немамо чистог научног доказа за то, али нећемо погрешити ако примимо трећу дозу неке друге вакцине од оне прве. Пошто смо претходно вакцинисани, добили смо две дозе исте вакцине, добили смо текући вирус који је активан те године, после одређеног периода довољно је примити једну дозу вакцине која ће пре свега штити од новог соја, ако дође до њега, и онда смо комплетно заштићени.

Вирусолог др Ана Банко каже да ће препоруке у почетку вероватно бити да се приме вакцине истих произвођача.

- Постоји могућност да ће моћи да се примају различите вакцине, али треба сачекати да сами произвођачи дају препоруке. Није упитна безбедност већ ефикасност мешања доза различитих произвођача.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)