СПРЕМНА СТУДИЈА О ЕФИКАСНОСТИ ИМУНИЗАЦИЈЕ: Др Јовановић - учествоваће више хиљада грађана, појављују се нове варијанте вируса

Танјуг

14. 04. 2021. у 11:41

ВИРУСОЛОГ и члан Кризног штаба Тања Јовановић каже да, поред британског соја корона вируса, у Србији нису доказане друге претеће варијанте вируса. Јовановић је истакла да је Национална студија о ефикасности имунизације је припремљена и у њој ће учествовати више хиљада грађана.

СПРЕМНА СТУДИЈА О ЕФИКАСНОСТИ ИМУНИЗАЦИЈЕ: Др Јовановић - учествоваће више хиљада грађана, појављују се нове варијанте вируса

ФОТО: Принтскрин/ РТС

Она је за РТС рекла да, иако бројке падају, треба да будемо опрезни и да се придржавамо мера како би пад био реалност и како бисмо епидемију ставили под контролу.

Додаје да ће се ситуација процењивати и да ће, у зависности од бројки и поштовања мера, бити одлучивано хоће ли бити нових попуштања.

Објашњавајући мутације вируса, вирусолог је рекла да се нови корона вирус понаша као и остали вируси - да би преживео, мора да мутира и да се мења.

- Имамо десетине хиљада варијанти, али нису све значајне, већина је безазлена и не мења карактеристике - указала је Јовановићева.

Варијанте вируса које су од интереса јесу оне код којих појединачне мутације захтевају праћење и да ли ће доћи до акумулације особина вируса.

- Претеће варијанте су оне које забрињавају, то су британски, јужноафрички, бразиласки. Сада код нас доминира британски сој - рекла је Јовановићева.

Додаје да је дошло до мутација које се акумулирају на површини вирусне честице, у шиљатом протеину који је значајан за инфекцију ћелије.

Институт при Медицинском факултету спроводи студије и прати како се мења вирус. Поред британског соја, истиче Јовановићева, у Србији нису доказане друге претеће варијанте вируса.

- Клиничари запажају да је дошло до пораста броја пацијената у одређеном узрасту, пацијенти су са тежим сликама, то треба потврдити и у лабораторији. Бразилски сој још није ушао у Србију, радимо секвецирање вирусног генома из ткива пацијената и за сада нисмо открили бразилски сој, не можемо да претпоставимо хоћемо ли га открити - нагласила је Јовановићева.

Вирусолог је указала да је припремљена национална студија о ефикасности вакцинације додајући да се очекује да ускоро крене њено спровођење.

- У оквиру ње, испитиваће се обе компоненте, и антитела и ћелијски одговор, и код вакцинисаних особа и код оних који су имали природну инфекцију. Један сегмент је и праћење вирусних варијанти код вакцинисаних јер долази до инфекције између две дозе, да видимо да ли је то истом варијантом или измењеном варијантом вируса заражен - наводи Јовановићева.

Према њеним речима, биће укључени и они људи који почињу процес вакцинације.

- Мораће да дају пристанак да хоће да учествује, очекујемо да неколико десетина хиљада људи буде обухваћено студијом, претпостављамо до краја године - наводи вирусолог.

Говорећи о евентуалном давању треће дозе вакције, Јовановићева је рекла да су компаније почеле клиничке студије јер се појављују нове варијанте вируса.

- Трећа доза треба да буде намењена новијим варијантама вируса, или да се дају стара и нова вакцина у оквиру једне. Вирус се не мења том брзином као и други, не очекујемо велике проблеме. Да ли ће бити сезонског појављивања коронавируса, то предстоји да видимо. Очекујем да ћемо можда као за грип имати сезонске вакцине - наводи вирусолог.

Јесмо ли близу колективног имунитета

Када је реч о колективном имунитету, Јовановићева је рекла да ће моћи да се каже да га полако стичемо кад се будемо приближили половини вакцинисане популације.

- Вирус тражи особе које нису вакцинисане и нису прележале болест да би могао успешно да се размножава. Што је мање таквих људи, мање је и вируса у циркулацији и моћи ћемо да се изборимо са епидемијом - нагласила је вирусолог.

Истиче да "сви жељно ишчекујемо да видимо леђа епидемији".

- Ако се држимо мера и наставимо имунизацију, већ у летњем периоду ћемо имати много више слободе, да се слободно крећемо, да путујемо, да се вратимо свакодневним активностима - напоменула је Јовановићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)