НЕЖЕЉЕНЕ РЕАКЦИЈЕ ЗАНЕМАРЉИВЕ: Павле Зелић, из АЛИМС-а, изјавио да је пријављено свега 755 реакција на вакцину

Танјуг

10. 04. 2021. у 14:45

ПАВЛЕ Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) изјавио је данас да су за све четири вакцине које се примењују у Србији нежељене реакције занемарљиве, с обзиром да је пријављено свега 755 нежељених реакција, односно једна на 3.973 имунизована грађана.

НЕЖЕЉЕНЕ РЕАКЦИЈЕ ЗАНЕМАРЉИВЕ: Павле Зелић, из АЛИМС-а, изјавио да је пријављено свега 755 реакција на вакцину

Фото: Принтскрин РТС

Зелић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да су све те реакције биле благе - оток, црвенило, висока температура, бол у мишићима, мучнина, као и да пролазе у року од неколико дана, што, како је истакао, није ништа забрињавајуће.

Апеловао је на грађане да верују здравственим радницима, да се посаветују у вези с вакцинама и лековима и да не траже јефтине одговоре на неким другим местима, где ће неко у једном пасусу покушати да демантује оно што се налази на хиљадама страница.

Говорећи о вакцини АстаЗенеке, о којој се у јавности највише полемише, Зелић је подсетио да ниједно референтно међународно тело - СЗО и Европска агенција за лекове, као ни Агенција за лекове Србије, није никада издала ограничење за примену тог препарата.

- Ми гледамо нежељене реакције. СЗО и Европска агенција за лекове су дале јасан став да не треба ограничити ову вакцину у њеној примени, јер је корист неупоредиво већа од ризика. Све тромбозе које су до сада уочене су под праћењем - рекао је Зелић.

Подсетивши да је АЛИМС у марту издао два обавештења, позивајући здравствене раднике да прате шта се дешава, он је истакао да до данас ни у једном случају није недвосмислено потврђено да стварање угрушака има икакве везе са овом вакцином.

Поручио је да АстраЗенекина вакцина, као и све друге, задовољава високе стандарде квалитета и може да настави да се примењује.

Зелић је нагласио да је до сада у Србију ушло више од 3,5 милиона доза вакцина са Запада и из Русије и Кине, што је, како је рекао, за сада више него довољно за имунизацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Hlop

10.04.2021. 18:22

Nažalost, sestre u domovima zdravlja vraćaju ljude sa simptomima bez lekarskog pregleda i registracije nus pojava. To je moje iskustvo. Prica kako imali ljudi sanezeljenim dejstvima proizvod je takve - redukovane statistike.