У ОВОМ ТАЛАСУ ТИНЕЈЏЕРИ СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ ОБОЛЕВАЈУ: Докторка Остојић- Најкритичнији пацијент нам има 15 година

Novosti online

07. 04. 2021. у 07:42

НАЧЕЛНИЦА Дечје клинике КБЦ "Драгиша Мишовић" Оливера Остојић каже да су тренутно корона вирусом најугроженији тинејџери и млађи адолесценти, а у болници којом руководи је највише пацијената од 15, 16. година. Код њих се развија обострана упала плућа типична за ковид, рекла је она за Блиц.

У ОВОМ ТАЛАСУ ТИНЕЈЏЕРИ СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ ОБОЛЕВАЈУ: Докторка Остојић- Најкритичнији пацијент нам има 15 година

Foto: Printskrin

- Добијају обострану упалу плућа јер се развијају ка одраслом добу, односно организму, и отуда имају и озбиљнију клиничку слику. Британски сој је јако доминантан и, грубо речено, пријемчивији за млађу популацију од ранијег соја. Чињеница је да није само то разлог, већ и да су тинејџери мање дисциплиновани када је реч о антиепидемиолошким мерама у односу на млађу децу, која су под већом контролом родитеља и васпитача - каже докторка Остојић.

Тренутно је у Дечјој болници КБЦ Драгиша Мишовић на лечењу 25 деце, што је 40 одсто више него током прошлог месеца.

- Британски сој је показао за 70 одсто већу вирулентност. И од појаве овог мутираног соја деца чешће и више обољевају. Тренутно је од укупног броја деце на клиници од 40 до 50 одсто тинејџера, а од 20 до 30 одсто су бебе. Најмање је деце из вртића и предшколског, што се показало као сигурна зона - истиче докторка Остојић.

Говорећи о томе има ли разлике у узрасту у односу на развијање болести, начелница дечје клинике појашњава да код беба нема продубљивања симптома. Бебе најчешће добију температуру која траје пар дана, док код тинејџера, иако већина прође безазлено, део развија озбиљнију клиничку слику. Докторка додаје да гојазни тинејџери развијају упалу плућа и да се болест креће до средње тешке клиничке слике, где се и заустави.

- Било је случајева да је неопходан кисеоник, и то траје пар дана, али није било ниједног случаја да је потребан респиратор. Надам се да ће тако и остати и с овим мутираним сојем. Ипак, иако се код старије деце развије озбиљнија клиничка слика, нису животно угрожени - истиче докторка Остојић.

Она је јуче за Пинк изјавила да су у тој установи тренутно на лечењу 25 заражене деце, 40 одсто више него у марту. Она је, гостујући на телевизији Пинк, рекла да су на повећан број дечјих ковид пацијената највише утицали нови сојеви коронавируса.

- Очито је да су нови сојеви за децу заразнији. Најкритичнији пацијент са обостраном упалом плућа има 15 година - рекла је.

Очигледно је, дакле, да су нови сојеви вируса, попут британског, заразнији за децу, али и да тинејџери чешће обољевају јер се слабије придржавају мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)