ЈОКСИМОВИЋУ САМО СУД МОЖЕ ДА ВРАТИ СТАРАТЕЉСТВО: Заштитник грађана о оцу које су одузете ћерке

Танјуг

27. 03. 2021. у 00:40

ЗАШТИТНИК грађана Зоран Пашалић саопштио је данас да Ђорђе Јоксимовић, чија се деца пет година налазе у хранитељској породици, право на родитељско старање може да поврати једино у поступку пред Основним судом у Крагујевцу који је у току, а на основу процене стручњака да је дошло до унапређења родитељских способности.

ЈОКСИМОВИЋУ САМО СУД МОЖЕ ДА ВРАТИ СТАРАТЕЉСТВО: Заштитник грађана о оцу које су одузете ћерке

Фото: Танјуг

Пашалић је апеловао на Јоксимовића да истраје у спровођењу плана услуга и мера за породицу и дете који је по први пут потписао и у чијој изради је учествовао у сарадњи са Центром за социјални рад у Крагујевцу, јер, како каже, управо на основу тог плана има могућност да унапреди своје родитељске способности и да своју децу врати под старатељство.

Заштитник је затражио од Центра за социјални рад у Крагујевцу да настави да пружа стручну подршку Јоксимовићу у подизању родитељских компетенција како би му се његово троје деце вратило.

У саопштењу је Заштитник подсетио да је 18. јануара покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Центра за социјални рад "Солидарност" у Крагујевцу и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а након што су медији пренели да је Јоксимовић испунио све захтеве који су од њега тражени, али да му деца нису враћена.

Заштитник наводи да је крагујевачки Центар доставио неопходну документацију и да је оцењено да су све предузете активности Центра спроведене у циљу заштите права и најбољих интереса деце.

Крагујевачки Центар сматра да родитељски капацитети Јоксимовића у овом тренутку још нису унапређени да би могао да се адекватно стара о троје деце и да задовољи све њихове здравствене, социјалне, образовне, емоционалне и развојне потребе, наведено је у саопштењу Заштитника.

Такође, Центар истиче да је Јоксимовић том органу старатељства од 2015. године до данас поднео три захтева за престанак смештаја деце у хранитељској породици, од којих последњи 19. јануара 2021. године, као и два захтева да се деца пребаце у хранитељску породицу у Крагујевцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)