ПРВИ ПАЦИЈЕНТИ ПРИМИЛИ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА! Докторка Стокић открила детаље терапије (ФОТО)

Танјуг

26. 03. 2021. у 11:29 >> 11:46

ПРВИ пацијенти у Клиничком центру Војводине (КЦВ) примили су нови лек против ковид-19 Бамланивимаб, који спречава даље ширење инфекције, односно прогресије болести из благе у тешку кличку слику, рекла је директорка КЦВ-а Едита Стокић.

ПРВИ ПАЦИЈЕНТИ ПРИМИЛИ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА! Докторка Стокић открила детаље терапије (ФОТО)

Фото: Танјуг

- На тај начин се смањује број хоспитализација због компликација ковид- 19 вирусне инфекције и спречава се развој сценарија тешког облика болести. Ову терапију могу да приме пацијенти старији од 65 година или они старији од 55 година, а имају придружене болести попут кардио-васкуларних, артеријске хипертензије или хроничну опструктивну болест плућа - навела је Стокићева.

Додала је да се овај лек даје пацијентима након одлуке конзилијума лекара, а сам ток, односно трајање терапије траје око сат времена, после чега се пацијенти враћају у кућну изолацију.

Пацијенти који су примили терапију кажу да су сигурни у лек и очекују све најбоље. Терапија се даје једнократно, у виду инфузије, након чега се пацијент враћа на кућно лечење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bane Vanga

26.03.2021. 12:31

Danasnja vest: vlada SAD zatrazila od kompanije Eli Lilly, koja pravi ovaj lek (antitelo) da prestane sa isporukom jer ne deluje na mutirane viruse koji su sad preovladavajuci! Kod nas je britanski soj preovkadao, ovaj lek nece puno pomoci!

Bora

26.03.2021. 13:27

А шта ово значи? Да нам је најважнија популација 65+. Млади су млади,јаки они могу да се изборе и без лека. А ако умру Боже мој није било помоћи.