ИМАМО МНОГО ВИШЕ ЗАРАЖЕНЕ ДЕЦЕ: Докторка Остојић открива да се у последњих месец дана повећао број малишана на лечењу

Novosti online

25. 03. 2021. у 11:00

ПОСЛЕДЊИ талас епидемије корона вируса у нашој земљи више погађа децу посебно од када се шири британски сој који је и заразнији, рекла је за РТС руководилац Дечије клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић" докторка Оливера Остојић.

ИМАМО МНОГО ВИШЕ ЗАРАЖЕНЕ ДЕЦЕ: Докторка Остојић открива да се у последњих месец дана повећао број малишана на лечењу

Foto: Printskrin

Последњи талас корона вируса у нашој земљи више погађа и децу која су до сада била су била најача карика, рекла је гостујући у Јутарњем дневнику докторка Остојић.

- Како расте број оболелих, посебно од када се шири британски сој који је заразнији, расте и број оболеле деце - рекла је докторка Остојић.

У Дечијој клиници КБЦ "Др Драгиша Мишовић" од јутрос су имали пријем 17 деце са десетак пратилаца, што је нешто мање него за викенд који је и иначе мирнији, али и у односу на претходну недељу.

- Деца су стабилно и нису на кисеоничкој терапији. Последњих недеља већи је број оболеле деце него пре месец дана - истакла је докторка.

Око половина деце на лечењу су из Београда док је половина из других делова Србије. Када је реч о старосној структури и она је разнолика.

- Имамо од беба које су на опсервацији јер су им мајке биле позитивне до деце од 17 година. Управо код тих старијих тинејџера је и најтежа клиничка слика јер често, као и одрасли, имају обострану упалу плућа. Ипак, они одлично реагују на терапију - истакла је руководилац Дечије клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

Према речима докторке Остојић било је доста деце са хроничним болестима али није примећено да они имају тежу клиничку слику. Код најмлађе деце је најмања трансмисија вируса.

- Вртићи су места која делују најсигурнија и ретка је трансмисија јер та деца вирус ако добију обично га доносе из куће - рекла је докторка Остојић.

Када је реч о старијој деци докторка каже да се у овом тренутку треба примирити, без тренинга и других ваннаставних активности.

- Ми смо на крају сезоне респираторних инфекција, али крећу алергије. Разлике нема веће иззмеђу короне и других респираторних инфекција док код алергија најчешће нема температура - објаснила је докторка Остојић.

У Дечијој клиници КБЦ "Др Драгиша Мишовић" од почетка епидемије било је преко 750 пријема деце и више од 1.500 амбулантних прегледа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)