ВУЧИЋ ИСПРЕД ПАЛАТЕ СРБИЈА: Хвала Европској унији, једна вакцина неће спасити само један већ више живота!

Novosti online

19. 03. 2021. у 12:08 >> 12:25

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је примопредаји санитетских возила набављених кроз програм донације ЕУ уз посредовање УНОПС за 20 здравствених установа из целе Србије.

ВУЧИЋ ИСПРЕД ПАЛАТЕ СРБИЈА: Хвала Европској унији, једна вакцина неће спасити само један већ више живота!

Фото: Инстаграм

Председник Вучић приметио је да нисмо погодили најлепши могући дан за презентацију одличних возила, због не тако лепог времена.

- Добили смо од ЕУ 20 одлично опремљених амбулатних возила за 20 места у Србији, од Бујановца, до Бора и Лознице, у вредности од 800.000 евра, најмодерније опремљеним - каже и додаје да је ово веома важна ствар у време пандемије, када су апарати за кисеоник и више него потребни.

Он је рекао и да су представници здравствених установа које добијају та возила срећни, јер тренутно располажу возилима старим 10-ак и чак 25 година.

- Хвала Европској унији, искрено смо захвални на овој помоћи. Ми заиста ценимо новац који порески обвезници других земаља плаћају другој земљи. Србија се налази на европском путу и у складу с тим мораћемо да обавимо још доста ствари. Од дијалога с Приштином до владавине права - поручио је председник.

Вучић је поручио Фабрицију да је Србија захвална њему на личном ангажовању и подршци земљи током пандемије, као и свим осталим земљама чалницама ЕУ.

Он је истакао да је захваљујући тој подршци у Србију стигло 25 уређаја за вентилацију и анестезију, 50 уређаја за механичку вентилацију, 50 монитора за интензивну негу, 100 стационарних концентратора кисеоника, 300 термометара, 800.000 заштитних маски, два лабораторијска ПЦР инструмента, са 25.000 тестова...

- Важно је да у наредном периоду будемо неко ко ће заједнички да ради на вакцинацији и борби против короне. Трећи талас постаје све снажнији - каже Вучић и истиче да ћемо само вакцинацијом успети да победимо корону.

Наводи да ће се држава потрудити да дође до сваког места у земљи како би грађани могли да се вакцинишу.

Говорећи о возилима, каже да су нова, сјајно опремљена и да је сада прилика да обновимо возни парк, како бисмо сачували здравље људи.

- Хвала што нам помажете да замолимо људи да се вакцинишу. Једна вакцина неће спасити само један, већ више живота - каже Вучић и поново апелује на све да приме цепиво.

 

- Ако су вам потребна амбулантна кола, најбоље је да возило буде брзо, квалитетно и добро опремљено - рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Казао је да је реч о новим, брзим и поптуно опремљеним амбулантним возилима која ће бити расподељана тамо где је то најпотребније.

- У новембру смо, заједно са министрима Јоксимовић и Лончарем предали 12 амбулантних возила. Ово је континирани знак подршке коју пружамо Србији - нагласио је Фабрици.

- Када су били неопходни медицински материјали, попут респиратора и маски, ЕУ  је и ту помогла - рекао је и додао да се након тога поставило питање како помоћи здравственим радницима који се боре на првим линијама фронта.

- Зато смо запослили 200 лекара и сестара од јула прошле године како би могли да помогну својим колегама - рекао је Фабрици.

Фабрици је додао да је ЕК одлучила и да се српски буџет помогне са 12 милиона евра из европског фонда солидарности.

Истиче да је сада приоритет на вакцинацији, која се, истиче, у Србији одлично спроводи.

- Када је реч о Ковакс систему, ми смо га подржали од самог почетка. Принцип овог програма је да нико није безбедан док сви не буду безбедни. Ускоро можемо да очекујемо помоћ из Ковакс програма и Србији - каже Фабрици и додаје да ће данас примити другу дозу вакцине.

- Ова година је година борбе, година која треба да буде обележена заједничком снагом и солидарношћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (21)

Marko M

19.03.2021. 14:28

Hvala svima koji su nam izasli u susret i donirali nam pakete medicinskih pomoci i opreme,kao i mnogonbrojne respiratore i opremljene sanitete!Naravno da sam za to da se svi gradjani,bez obzira na starost,vakcinisu i samim tim spase sebi zivot pa i okolini u kojoj provodi vreme. Medicinski radnik sam i podrzavam ovu meru u potpunosti!

Dr Zoran

19.03.2021. 15:21

Ova velika pomoc Evropske Unije,kao i pomoc ostalih drzava nasoj majci Srbiji u ovim teskim danima i vremenima nam je od velike vaznosti i govori nam o iskrenim namerama da se gradjanima olaksa borba protiv pandemije kovida! Nova sanitetska vozila ce nam omoguciti vecu dostupnost ugrozenim ljudima i brzi transport i zbrinjavanje istih! Kao medicinski radnik,zahvaljujem se u moje ime i ime svih medicinskih radnika na teritoriji Republike Srbije!