ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ово су две опције за добијање сертификата неопходног за путовање у Европу

Танјуг

17. 03. 2021. у 16:23

ЗА грађане Србије постојаће две опције преко којих ће моћи да дођу до сертификата за путовање у ЕУ, наводе у Бриселу.

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ово су две опције за добијање сертификата неопходног за путовање у Европу

Архива

- Уколико сте грађанин Србије, вакцинисани сте и имате потврду о томе, биће вам омогућено да представите тај доказ и у ЕУ добијете дигитални зелени сертификат о вакцинацији који ће имати исти статус као и сертификати издати грађанима ЕУ - објашњавају у Европској комисији.

У овим тренутку још није познато на којим ће се тачно пунктовима у земљама чланицама издавати европски сертификати грађанима трећих земља који долазе са потврдом о вакцинацији у својој земљи.

Друга опција, према речима експерата Европске комисије, је признавање система сертификата који могу бити издавани у Србији, а који ће бити усклађени како путем инфомација тако и веродостојности са ЕУ системом и тако признати од стране Европске комисије.

У Комисији наводе да ће сертификате трећих земаља признавати као еквиваленте европским сертификатима ако буду издавани на бази поверења и избегавања злоупотреба и ако буду интероперабилни са европским системом провере информација.

- Тренутно разматрамо сличне споразуме на глобалном нивоу, у разговрима само са СЗО, како би успоставили и глобални интероперабилни систем, чији би ЕУ систем био део, што би помогло и чиме би се избегла билатерална решења, која су такође могућа - наводе у Комисији.

Предлог Европске комисије о дигиталним сертификатима такође подразумева и могућност одлуке самих земља чланица које ће све вакцине, поред оних одобрених у ЕУ, да признају као валидне за улазак на њихову територију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)