ДР СТЕФАНОВИЋ ОПОМИЊЕ: Раст бројки је данак непоштовању мера - болнице су пуне

Танјуг

16. 03. 2021. у 13:11

ДИРЕКТОР Инфективне клинице КЦС др Горан Стевановић указао је данас да број заражених корона вирусом и прегледа у амбулантама стално расте, као и број пацијената који захтевају лечење у болницама, додајући да је 30 одсто прегледаних у тријажној амбуланти Инфективне клинике захтева хоспитализацију одмах.

ДР СТЕФАНОВИЋ ОПОМИЊЕ: Раст бројки је данак непоштовању мера - болнице су пуне

Фото: Принтсцреен

- Раст бројки је данак непоштовању мера, и томе што смо једна од најсрећиних земаља у Европи по доступности вакцина и могућности да се вакцинишемо, а неки су заборавили да морају да се поштују мере и поред тога, док се не стекне имунитет - рекао је Стевановић који је са министром здравља Златибором Лончаром обишао ковид болницу у Батајници.

Резултат свега тога су - пуна болница у Батајница, и друге болнице, Инфективна клиника и Медицина рада са помоћним креветима... - каже Стевановић.

Он је указао да је посебан проблем то што су и у ковид амулантама углавном пацијенти са тешким клинчким сликама, па тако 30 одсто пацијената прегледаних у тријажној амбуланти Инфективне клинике одмах захтева хоспитализацију.

Највећи број њих захтева и кисеоничку потпору.

- Потрошња кисеоника је огромна у свим болницама, а то говори у прилог тежини клиничке слике пацијената - истакао је Стевановић.

Он је указао да више не обољевају само старији, већ се лекарима обраћају и младе, а долазе и читаве породице.

- Када пацијенти са нама поделе информације о томе где су се тачно инфицирали, видимо да је већина имала контакт са неким забавним садржајем, као што су скијалишта, туризам, локали, ресторани, прославе. То је доказ да минимално опуштање може да има катастрофалне последице - рекао је Стевановић.

Он је поручио да не може бити опуштања, док не буде успешно вакцинисана бар половина полулације, а то значи две недеље од друге дозе вакцине.

Стевановић је рекао и да би у наредном периоду требало рећи да вакцинисане особе моћи да ураде нешто, што невакицнисани неће моћи, и да то неће бити дистрикинација, већ привилегија одговорних према себи и друштву.

- Морамо се строго придржавати епидемиолошких мера до тада. Број оболелих смањује потенцијал за вакцинацију, јер морате бити здрави за вакцину - рекао је Стевановић.

Он је додао да се вирус од првог тренутка стално мења, али да сви млађи који обољевају, често имају историју самолечења код куће, у нади да ће да прође.

- Упорно понављамо да ово не може да прође само од себе, самолечењем. Мора се код лекара, јер је то неопходно да се уради. Велики је број оболелих. И лакши случајеви могу добити тежу клиничку слику, а што имате већи број оболелих, имаћете и већи број клиничких слика - рекао је Стевановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)