"ПОНАВЉАЧКА ПАМЕТ": Професор Драгољуб Петровић о реформи образовања

Љ.Б.

08. 03. 2021. у 10:00

ПОНАВЉАЧКА ПАМЕТ: Професор Драгољуб Петровић о реформи образовања

Проф. др Драгољуб Петровић

ПРЕДЛОГОМ стратегије развоја образовања и васпитања у Србији за период од 2021. до 2030. године, који је приредило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, планира се даље разарање српскога школства и српске националне памети, тврди професор Драгољуб Петровић.

- Не знам како су изгледали такви Предлози за више претходних десетина година, али знам да је суноврат школства почео онога тренутка кад је основно образовање проглашено обавезним, кад су учитељи проглашени главним кривцима за то што им ђаци нису заинтересовани за то на шта су законом обавезани; и кад је укинуто понављање разреда и почело превођење ученика „са тарабом јединица“ у следећи разред.

- Биће да су данашњи реформатори школства науке завршавали по тим правилима јер се некад знало да се разред средње школе„завршавао“ на полугодишту ако је ђак имао пет слабих оцена(заборавио сам како је то изгледало у основној школи, али памтим да су се они „тежи ђаци“ звали негде понављачи, негде по[в]торавци, али да их нико није силио да морају завршити школу коју не разумеју и која их не занима. И они су, после два или три понављања, сами одлазили из школе, били добри паори, врсни сточари или виноградари, одлични столари, дрвосече или угледни криминалци. И нису чекали да уђу „у оних 25 одсто ученика који се не уписују у средњу школу“ и које садашњи реформатори на то хоће да натерају.

- Свака нормална држава и сваки мудар државник заложиће се за то да се свим грађанима омогући да се школују, онима којима то „иде теже“ треба помоћи да им се усвајање знања олакша, а давно сам рекао да је оне који „не могу“ и, нарочито, оне који „неће“једнако непаметно нагонити у школу колико и „мачку у воду или рибу на грану“. Данашњи предлагачи да средња школа буде обавезна још нису научили оно што су пропустили док су као „преводиоци“ завршавали основну школу, а после у „елитним“ приватним школама куповали сведочанства, па онда и дипломе на Факултету Испод Три Букве или у Киоску На Раскрсници Лево. Такви мајстори хоће да су реформатори, а не знају ни за које школе, ни за која занимања, ни за које ђаке, али хоће да дотуку и оно мало нормалне памети што је у Србији још остало и да потпуно деморалишу и демобилишу и оно мало учитеља што и даље мисле да бављење учитељским послом улази у ред часних људских занимања.

- Реформатори-понављачи, једнако као и они „преводиоци“, уништили су школу и из ње прогнали знање, а увели насиље. И насилнике прогласили „заштићеном врстом“: они који другару поломе вилицу или учитеља окаче на чивилук из школе не могу бити истерани већ само „преведени“ у другу (да своје таленте и тамо прикажу). Тако се министарство за памет нашло у истом послу у коме и пендрек-министарство и почело да исправља памет  по истим обрасцима по којима оно друго исправља ребра. А општа упутства за то стигла су с оних места с којих се оглашавају будући разарачи света који су приредили наступ Кинсија им његових „сексуалних револуционара“ - каже Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Boyana

08.03.2021. 13:05

Svaka cast Profesore! Sve ste im rekli ali se bojim da oni to nisu i nece razumeti jer od silnih preletanja iz skole u skolu pa posle kupljenih diploma na livadi nemaju siroko znanje i sagledavanje ove itekako vazne i ozbiljne materije za jednu drzavu. Svaka cast i uciteljima, nastavnicima i profesorima kojih je u manjini ali se jos bore za dostojanstvo svoje profesije! A posledice se vec odavno vide, na zalost! Sve reforme skolstva do danas nisu dale ocekivane rezultate ali su zato upropastile srpsko skolstvo!