ОН ЈЕ НУЛТИ ПАЦИЈЕНТ У СРБИЈИ: Игора је корона приковала за кревет, а ево како се осећа након годину дана

Novosti online

06. 03. 2021. у 11:14

ОН ЈЕ НУЛТИ ПАЦИЈЕНТ У СРБИЈИ: Игора је корона приковала за кревет, а ево како се осећа након годину дана

Фото: Принтсцреен

ДО 6. марта 2020. године сви су чекали када ће се саопштити да је вирус корона, који је увелико косио у земљама у региону, а камоли у свету, стигао и у нашу земљу.

Тог дана, после шока и страха главно питање је било ко је пацијент код којег је откривен вирус. Док су други постављали то питање, Игор Ђантар (43) из Бачке Тополе, званично такозвани нулти пацијент оболео од ковида 19 у нашој земљи, борио се са упалом плућа, због чега је сутрадан пребачен у Клинички центар Војводине.

Постављало се питање где се заразио, одакле је донео вирус, да ли је вирус пренео на друге особе и на колико, колико му је живот угрожен.. Данас, када је он добро, ова питања постају безначајна.

На тачно годину откако му је званично на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" регистрован ковид 19, Ђантар каже да се коначно осећа добро и да нема никакве тегобе. По изласку из болнице није било тако. На кућно лечење пуштен је 28. марта.

Годину дана касније

- Годину дана пошто сам се разболео, осећам се добро. Сада већ немам никакве тегобе. После изласка из болнице био сам јако ослабљен и уморан а за потпуну регенерацију плућа, због јаке упале, требало је неколико месеци -  каже Ђантар.

Када га је болест шчепала, није могао да устане из кревета. Температура се није предавала. Установљена му је упала плућа, која се упркос антибиотицима ширила и на друго плућно крило.

- Сусрет са опаким вирусом кренуо је са повишеном температуром. Опште стање ми је било лоше. Био сам толико малаксао да једноставно нисам могао да устанем из кревета. Како температура ни после три дана није опадала, првих дана марта на савет мог доброг пријатеља, доктора Марка Мартиновића урадио сам лабораторијске анализе и отишао сам на преглед у једну приватну ординацију. Установили су да имам упалу плућа и прописана ми је терапија антибиотицима.

- Међутим пошто се моје стање није поправљало, за два дана сам опет отишао код пулмолога. Упала је прешла и на друго плућно крило и резултати анализе крви нису били добри. Лекари су посумњали да није реч само о упали плућа. Са резултатима сам се јавио у Општу болницу у Суботици. Тамо ми је узет брис, који је послат у Институт "Торлак", одакле је следећег дана, односно 6. марта потврђено да сам заражен вирусом корона - присећа се Ђантар.

Још има антитела 

Када му је инфекција била потврђена, био је, како каже, у веома лошем општем стању.

- 7. марта сам премештен у Нови Сад, у Клинички центар Војводине. Тамо се ме примиле и лечиле др Весна Туркулов, директорка Инфективне клинике и др Наташа Гоцић Перић, интерниста-кардиолог. Њима и медицинским сестрама сам веома захвалан на свему што су урадиле за мене. Медицинско особље заиста улаже надљудске напоре да помогне пацијентима. Захваљујући пожртвованости, стручности и бризи медицинског особља Клиничког центра Војводине са директорицом др Едитом Стокић, моје стање се полако побољшало, победио сам инфекцију, и после три недеље сам могао да се вратим  породици - прича наш саговорник.

Он је прошле недеље био на контроли:

- Још имам довољан број антитела али чим буде потребно, вакцинисаћу се против вируса корона.

Чињеница да је нулти пацијент, променила му је живот, али напомиње да таква популарност не треба никоме. Примећује и да су многи за време ове пандемије схватили да је здравље највеће благо.

- Чињеница да сам нулти пацијент у Србији ми је променила живот у том смислу као и осталим људима у нашој земљи: сви смо ми схватили за време пандемије да је здравље највеће благо у животу и да болест може за трен ока да нам промени све. Таква популарност никоме не треба. Првих неколико недеља медијска пажња је била окренута према мени, али ја сам био онда у јако лошем стању. Са издавањем мојих личних података медији се нису обазирали на моја људска права нити моје породице. Једино је добро у томе што сам могао да поделим моја искуства са другима када је број оболелих почео нагло да расте. Надам се да сам им помогао у томе да треба да се јавимо надлежним лекарима и да се понашамо одговорно, да слушамо савете струке - подсећа Ђантар.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

MiR

06.03.2021. 12:08

Meni je promaklo to da je paznja medija bila usredsredjena na njega, ja prvi put cujem da je "nulti" pacijent bas on. I meni je i dalje vazno da znam kako se i gde neko zarazio i kome je sve zarazu preneo.