ПО 5.500 ДИНАРА МЕСЕЧНО: Ево ко ће све добити помоћ из буџета правосуђа

В.Ц.С.

02. 03. 2021. у 15:26

ПО 5.500 ДИНАРА МЕСЕЧНО: Ево ко ће све добити помоћ из буџета правосуђа

Фото Ж. Кнежевић

ОКО 11.500 запослених у правосуђу поздравило је решење министарке правде Маје Поповић по ком ће државни службеници и намештеници у судовима и тужилаштвима широм земље добијати месечно по 5.500 динара материјалне помоћи.

Ова помоћ, међутим, не односи се на запослене у затворима.


Како каже Слађанка Милошевић, председник Синдиката правосуђа, ова помоћ уговорена је колективним уговором уколико на рачуну правосуђа има средстава и исплаћује се уназад неколико година. Она се финансира од прихода од судских такси, али и онога што у буџет уплаћују нотари.

- Новац ће добијати сви осим изабраних лица: судија и тужилаца, као и запослених у специјалним судовима и тужилаштвима за организовани криминал и ратне злочине, и један број у апелационим судовима, који примају дупле плате – каже Милошевић. – Добијаће они са најнижим платама од 31.000, као што су чистачице и кафе куварице, и државни службеници, стручни сарадници с положеним правосудним испитом и приправници, који примају до 48.000. Министарка и Влада су имали разумевања, јер нас је мало и многи раде за двоје-троје.

Исплата ће почети у наредних 10 дана. Милошевић каже да у овој категорији нису државни службеници и чиновници у затворима, који се не финансирају из судских такси, немају бенефицирани радни стаж, ни додатак на плату. Њих има око 600 и плате су им око 33.000 динара, па су оправдано незадовољни. Милошевић се нада да ће се, као и ранијих година, наћи начин да они добију једном годишње помоћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)