РУЖИЋ ПРЕДЛОЖИО: "Дара из Јасеновца" да уђе у програм за средње школе

Танјуг

02. 03. 2021. у 09:40

РУЖИЋ ПРЕДЛОЖИО: Дара из Јасеновца да уђе у програм за средње школе

Бранко Ружић / Фото Танјуг

ПРЕДЛОЖИО сам да се филм "Дара из Јасеновца" нађе у програму за средње школе, уз сагласност родитеља, рекао је јутрос министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

-Мислим да би то било добро и да се организују пројекције за средњошколце. Већ смо разговарали и са продуцентима и са режисером и то је наравно и њихова идеја - навео је Ружић за РТС.

Како је рекао, веома је важно да наша деца буду учена о томе шта се догађало у нашој историји.

-Нама је потребна култура сећања. "Дара из Јасеновца" је изузетан уметнички опус који доводи до онога што је нама потребно, а то је култура сећања - додао је министар.

Поводом предлога председника државе да се "српски језик, историја и географија пишу и штампају у Србији", Ружић је казао да је председник изнео "увремењену и потребну идеју".

-Јуче смо разговарали, већ сутра имамо радну групу како би припремили законодавну иницијативу и интервенцију у погледу закона о уџбеницима - истакао је Ружић.

Упитан шта је до сада било спорно, одговорио је да ако погледамо развијене земље ЕУ, тамо је, каже, и манир и правило да све тзв. идентитетске уџбенике штампа држава.

-Не видим зашто би ми били другачији и зашто би нам било суспендовано право да тако нешто радимо - казао је он подсетивши да је Завод за уџбенике и наставна средства дуги низ година био једини издавач, а да је сада пао на три одсто тржишта.

Он је рекао да је 2009. донет Закон о уџбеницима који је "либерализовао тржиште" када је Завод постао, како је рекао, "тринаесто прасе".

-Доведен је у позицију да није успео да се избори са конкуренцијом. Није поента у угрожавању или наметању нездраве конкуренције, овде се ради о томе шта је јавни интерес. И који су то уџбеници од јавног интереса... то јесу 'српски, историја и географија'. Говоримо о другом циклусу основне школе, 5-8. разреда и о средњим школама - прецизирао је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)