КАДА ЋЕМО НАПОКОН МОЋИ ДА СКИНЕМО МАСКЕ: Имунолог дао прецизан одговор

Novosti online

01. 03. 2021. у 18:14

КАДА ЋЕМО НАПОКОН МОЋИ ДА СКИНЕМО МАСКЕ: Имунолог дао прецизан одговор

Фото: Пронтскрин/јутјуб

ВАКЦИНАЦИЈА у Србији траје већ неко време, али дошло је и до погоршања епидемиолошке ситуације. Имунолог др Душан Попадић у Београдској хроници појаснио је колико тачно људи треба да се вакцинише да бисмо стекли колективни имунитет.

- Морамо и даље да носимо маске јер иако можемо да кажемо да је темпо имунизације у Србији задовољавајући, ипак тих милион и по је нешто преко 20% оних који треба да се вакцинишу, а то је недовољно за колективни имунитет. Нама треба имунизација 95 одсто људи који треба да се имунизују. Ако на територији централне Србије и Војводине имамо статистички 6,9 милиона људи, од тога је рецимо 1.250.000 до 18 година, деца која нису предвиђена за имунизацију, њих можемо да одузмемо од 6,9 милиона и долазимо до неких 5,6 милиона. Треба да имамо на уму да око 10 одсто одрасле популације није у земљи, тако да и тих 10 одсто треба да одузмемо и то дође око 1,1 милион, а 95 одсто од тог броја је око 4,8 милиона. И то је само на територији централне Србије и Војводине. На КиМ има око 1,8 милиона становника, отприлике око 30.000 је млађих од 18 година, плус око 30 одсто становника који су емигрирали, што значи око 850.000 људи које треба вакцинисати, а у целој Србији близу 5,7 милиона особа треба да се вакцинише, пута две дозе, то је између 11,5 и 12 милиона доза. Ми смо сада још далеко од тог броја, зато морамо да носимо маске док имамо епидемију.

Др Попадић дао је и нешто прецизнији одговор на питање које све занима – када ћемо моћи да скинемо маске.

- Када број оболелих падне на једноцифрен број у току дана или мали двоцифрени број, моћи ћемо да скинемо маске, ако смо имунизовани.

Он је упозорио да људи који се вакцинишу против короне јесу заштићенији, али нису у потпуности заштићени.

- Имунизовани јесу заштићенији, али нису у потпуности заштићени од болести. Болест може да буде различитог степена, вакцина највише штити од тешких облика, од смрти, штити и од средње тешких болести, али нико не гарантује да се нећемо уопште разболети.

Неки људи тврде да су након примљене вакцине против ковида-19, проверили антитела тестом и да их, заправо, немају.

- То што су радили антитела, питање је када су радили, у ком тренутку у односу на прву дозу вакцине коју су примили. Антитела не могу да настану у сатима након примене вакцине, већ се постепено развијају и то траје недељама. Први тренутак када би можда имало смисла тражити та антитела је после десет дана или две недеље, пре тога се та антитела неће појавити. Садржај антитела, концентрација, само грубо корелира са заштитом од вирусне инфекције. Није свеједно која су антитела, за који део вируса су специфична, које су класе, то су све ствари које највећи број тестова неће да вам да одговор. Према томе, у највећем броју случајева је то сувишна радња и не треба се излагати трошку и некој врсти психолошког стреса уколико неко има мање него његова колегиница из канцеларије- закључио је доктор.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)