СРБИ И ЈУГОСЛАВИЈА: Преиспитивање прошлости у име садашњости и будућности

Љубодраг Димић

23. 02. 2021. у 17:14

СРБИ И ЈУГОСЛАВИЈА: Преиспитивање прошлости у име садашњости и будућности

Архива

ЗНАЊЕ о прошлости југословенске државе и српског народа у XX веку данас нам је потребније него икад.

Знати, значи искорачити изван "граница" личног и генерацијског искуства, ослободити се упрошћених представа о прошлости и разумети потпуност прошлих догађаја и процеса, испунити потребу друштва да доноси поуздане одлуке о садашњости засноване на нечему што је раније било, рационално размишљати и критички преиспитивати себе и друге, препознати и напустити митове, посумњати у "коначне истине", "херојске садржаје", "идеолошке конструкције", догме и тврдње, превазићи полузнања, пропагандне шеме, привидно научне садржаје, ослободити се стереотипног мишљења и заблуда, уочити суштинске процесе друштвеног развоја, идентификовати идеје и путоказе који воде напретку, сачувати социјално и друштвено здравље појединца и нације, превазићи наметнуте идеолошке хоризонте епохе и отргнути се традицији, наћи тачке ослонца за будућност.

Тема "Срби и Југославија" лаицима изгледа као тема о којој се "већ све зна", о којој је "већ све речено", о којој постоји поплава политичких оцена, публицистичких радова, вредносних судова, свакодневно понављаних стереотипа, паушалних оцена, тврдњи у које се не сумња. О протеклој историји, коренима историјских процеса, последицама догађаја који се збивају пред очима савременика, судове изричу сви - политичари, писци, новинари, интелектуалци, грађани, људи који се у преиспитивању прошлости ослањају на сећање, површно и непроверено знање, интуицију, лично искуство, код којих постоји привид "видљивости" узрока и последица.

Различите, често сасвим опречне слике једне исте прошлости притискају свест савременика. Несумњиво да је то одраз постојеће опште и традиционалне политичке културе, суштински супротстављене струци и стручној култури. Интерпретације су бројне, најчешће непоуздане, што је знак оптерећености прошлошћу која се површно познаје, о којој се предуго ћутало и са којом се не живи "отворено".

Такво "искуство прошлости", проистекло из најдубљих слојева свести, удаљено од истинског знања, намеће политици обрасце и правила понашања. Суштина епохе у којој се живи тако остаје тешко препознатљива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

OZBILJAN ISTORIČAR

23.02.2021. 20:26

Povodom napisa- laži, kako su navodno komunisti i Tito zabranjivali istinu o Jasenovcu... Neverovatno je da pored desetina filmova o NDH, hiljada naučnih radova i knjiga, spomenika i muzeja, fotografija i svedočenja, sačuvanih snimaka Titovih govora, vodjenja ekskurzija u Jasenovac i cifre od 700 000 ubijenih u udžbenicima za decu neko može da priča takve stvari. Još je to neverovatnije kad se zna da je gotovo cela postavka ustaških krvoloka iz filma pobijena od strane što partizana, što domaćih sudova, što Odeljenja za zaštitu naroda i Uprave državne bezbednosti, da su partizani likvidirali gotovo ceo vojni i politički vrh NDH i na Blajburgu posebno kaznili odgovorne za ustaški teror. Ne videti tako očigledne i krupne fakte i pričati revizionističke mantre prikazuje ili potpunu neupućenost u temu ili lošu nameru. I jedno i drugo je sramno po tako osetljivom pitanju kakvo je stradanje u NDH.