ЗБОГ ЧЕГА ДОЛАЗИ ДО СМРТИ ПОД ТУШЕМ? Ево зашто долази до струјних удара и експлозија бојлера

Novosti online

17. 02. 2021. у 17:26

БОЈЛЕР је уређај који мора редовно да се контролише, без обзира на то да ли је недавно купљен или има доста година. Сведоци смо да је у последње време све више несрећа изазвано експлозијом бојлера или струјним ударом приликом купања или туширања.

ЗБОГ ЧЕГА ДОЛАЗИ ДО СМРТИ ПОД ТУШЕМ? Ево зашто долази до струјних удара и експлозија бојлера

Фото: Депоситпхотос

У околини Ужица мушкарац и жена јуче су пронађени мртви; утврђено је да су страдали од струјног удара због неисправног бојлера.

Иако не постоји начин који пружа гарантовану заштиту од струје и проблема са неисправним бојлером, редовна провера исправности инсталација и уређаја могу смањити ризик.

Многи људи после куповине и уградње бојлера занемарују његово одржавање. Међутим, стручњаци тврде да је неопходно редовно прегледати вентиле и прекидаче, и проверавати да ли се вода греје на исправан начин.

Неисправно грејање воде

Иако је кључно да преглед обави стручњак, постоји један звук који може да укаже на квар.

Ако се вода у бојлеру неконтролисано греје, то се може препознати по зујању и кључању воде које се чује из бојлера. Прво што у том случају треба да урадите јесте да прекинете довод струје.

Струјни удар

Стручњаци тврде да до струјног удара може доћи ако је током купања укључен бојлер који има лоше уземљење.

Такође може да се деси да прегори грејач, а унутар бојлера остаје само жица која греје воду. Код старих инсталација бојлер се нађе под напоном, склопка не може да "искочи", а као једини проводник струје остаје управо човек који се у том моменту налази у кади, објашњавају  електричари.

Опасност се, кажу стручњаци, може анулирати провером"Фидове склопке":

- Она је уграђена на свако електрично бројило у кући, али не би био лоше с времена на време да проверите њену исправност. Ако је "Фидова склопка" исправна, опасност је сведена на минимум.

Зато је изузетно важно искључити бојлер током коришћења топле воде.

Експлозија

Бојлер експлодира услед неисправности. Онај који је исправан и правилно одржаван неће експлодирати. Бојлер има три врсте заштите. Тек када све три врсте заштите откажу долази до уништења бојлера који у том тренутку представља велику опасност.

- Такође важно је да бојлер не ради непрекидно, већ да се упали само по потреби и обавезно искључи пре него што одете на туширање или купање - објаснио је Арсен Петровић, инжењер електротехнике и сервисер бојлера.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)