ОТКРИВАМО: Ево шта се дешава са тужбама грађана против банака

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

17. 02. 2021. у 09:28

ДА би Први и Трећи основни суд у Београду, као највећи у земљи, изашли из парализе и да би суђења могла нормално да се одвијају, Врховни касациони суд одлучио је да их растерети.

ОТКРИВАМО: Ево шта се дешава са тужбама грађана против банака

Архива Новости

До краја фебруара два суда би требало да пошаљу спискове предмета који испуњавају услове за делегацију, односно уступање судовима који нису толико пребукирани и на чијем подручју живи тужилац.

Услов да предмет буде уступљен јесте да је у питању тужба грађана против банака због трошкова обраде кредита, да још није заказано рочиште и да тужиоци живе ван територије коју покривају ови судови. Да њихов број неће бити мали показује пример Трећег суда, у ком месечно судији стигне 250 нових тужби, а сваки у раду већ има око 2.500!

Судијска удружења и Алумни клуб Правосудне академије поздравили су ову одлуку, иако се слажу да је решење краткорочно, јер су тужбе масовне. Алумни клуб предлаже чак промену процесних закона тако да се спор убудуће води пред судом са територије пребивалишта тужиоца, а не туженог, односно банке, док судије сугеришу увођење института колективних тужби. Њега познаје већина европских земаља и Европски суд за људска права, а подразумева да је код масовних типских спорова једна пресуда решење за све истоврсне.

Само у Трећи основни суд у Београду прошле године, по речима Јелене Гајић, судије овог суда која је и председник Програмског савета Удружења судија и тужилаца Србије, стигло је око 60.000 парница, од којих су две трећине тужбе против банака. Осамдесет одсто тужилаца је из унутрашњости, махом из Крагујевца, Ниша, Лесковца и Врања.

Ништа боља ситуација није ни у Првом суду. Према речима председнице Снежане Стевовић, повећање броја предмета у парничном одељењу тог суда вртоглаво расте:

- До 13. октобра прошле године примљено је 46.328 предмета, што је за 206,28 одсто више него у 2017. години, за 177,38 одсто више него у 2018. и за 93,32 одсто више него током 2019. Седиште великог броја пословних банака налази се на територији за коју је месно надлежан наш суд, па је највећи број новопримљених предмета формиран по тужбама грађана, којима се тражи утврђивање ништавости одредаба уговора о кредитима.

Током протекле године, председница Првог основног суда више пута се обраћала надлежним институцијама због преоптерећености судија њеног суда, а посебно с обзиром на то да је у последњих неколико година утврђен тренд несразмерне оптерећености судија парничног одељења овог суда у односу на судове истог ранга у Србији.

- Поздрављамо одлуку ВКС, јер је то једини начин да грађанима не буде прекршено право на суђење у разумном року и да имају једнак приступ правди - каже Јелена Гајић. - У овом тренутку имам 600 предмета за делегацију, а неке колега имају и по 1.000. Толики прилив тужби против банака, који се не смањује, буквално нас физички онемогућава да судимо у другим споровима. Цела 2021. нам је попуњена, па рочишта заказујемо за пролеће 2022!

Пресуде су у корист грађана, али још нису правоснажне, па банке и даље обрачунавају исте трошкове обраде кредита, због којих "пљуште" нове тужбе.

РАДНА ГРУПА МЕЊА ЗАКОН

У ОКВИРУ Министарства правде већ је формирана Радна група која ће убрзано радити на изменама Закона о парничном поступку, кажу, за "Новости", у Министарству:

- Циљ је растерећење преоптерећених судова и равномерна оптерећеност свих судова у Србији. Тиме ће се постићи ефикасност и једнака доступност правди грађанима, са акцентом на суђење у разумном року. То ће се односити на првостепени, другостепени и поступак по ванредним правним лековима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)