ОДЛУКА У КРИПТИ ХРАМА? Врх СПЦ припрема Сабор за избор новог патријарха, коначну одлуку о месту заседања донеће 10. фебруара

Р. Др.

05. 02. 2021. у 08:38

ИЗБОРНИ Свети архијерејски сабор СПЦ заказан за 18. фебруар биће вероватно одржан у крипти Храма Светог Саве на Врачару - рекао је митрополит дабробосански Хризостом, председавајући Светог синода и чувар трона поглавара СПЦ.

ОДЛУКА У КРИПТИ ХРАМА? Врх СПЦ припрема Сабор за избор новог патријарха, коначну одлуку о месту заседања донеће 10. фебруара

Крипта у Храму Светог Саве / Фото Н. Скендерија

Коначна реч о овом питању, како је навео, биће донета 10. фебруара.

У разговору за агенцију Танјуг, митрополит је казао и да није искључено да ће се заседање на коме ће бити изабран нови патријарх одржати на уобичајеном месту - у Патријаршији СПЦ.

- Епидемиолошки услови су другачији него иначе - појашњава митрополит Хризостом дилеме око места окупљања владика. - Верујем да ће нови патријарх бити изабран истог дана, што пада три месеца после упокојења патријарха Иринеја, како је и по уставу Цркве предвиђено.

Митрополит каже и да би се одржавање Сабора могло довести у питање само у случају погоршане здравствене ситуације, што би спречило већи број архијереја да дођу у Београд.

Свети синод на седници заказаној за 10. фебруар донеће још једну одлуку важну за избор 46. поглавара СПЦ: одредиће монаха са ауторитетом који ће извући име будућег поглавара међу три коверте са именима кандидата. Ова улога обично се додељује неком од игумана или најугледнијих духовника из српских манастира, а има велики значај, јер се верује да се кроз руку позваног монаха исказује Свети дух - Божија воља.

Према евиденцији председника Синода СПЦ, право гласа на Сабору имаће 39 архијереја, док могућност да буду изабрани има 30 владика.

ЧУО САМ ДА ВЛАДИКЕ ЛОБИРАЈУ

- ЧУО сам да постоји лобирање међу владикама, али то су спекулације. Ипак, сигурно је да архијереји разговарају о избору новог патријарха. И треба да постоји дискусија ко би требало да буде патријарх - поручује митрополит Хризостом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)