ВИРУСОЛОГ ОБЈАСНИЛА НЕДОУМИЦЕ ОКО КОРОНЕ: Који су сојеви опаснији, који тип теста одабрати и колико су вакцине безбедне

Novosti online

31. 01. 2021. у 18:52

ДОЦЕНТ др Ана банко, вирусолог, била је гост данашње емисије "РТС Ординација", а тема су биле вакцине и на који начин се у нашем организму стварају антитела.

ВИРУСОЛОГ ОБЈАСНИЛА НЕДОУМИЦЕ ОКО КОРОНЕ: Који су сојеви опаснији, који тип теста одабрати и колико су вакцине безбедне

Фото: Принтскрин/ Јутро на првој

- Код великог броја вакцина које данас можемо да добијемо, то су вакцине које нам дају имунитет за чувени С, односно 'спајк протеин'. То је протеин на површини вируса који је одговоран за преношење. То значи да је суштина нашег имунитета да створтимо антитела на тај протеин и то нам је довољно. Тако ћемо спречити да вирус уђе у нашу ћелију и имунитет ће обезбедити да се вирус уништи. То значи када имате вирусну инфекцију, антитела ће се стварати на различите протеине, јер су са различитим вирусним протеинима у контакту. Међутим код вакцинисаних људи, ако причамо о Фајзеру, Модерни, Спутњику, АстраЗенеки, вакцинама новије генерације, то ће се десити са још једном категоријом, такозваних протеинских субјединичних вакцина које ће вероватно у наредних неколико месеци бити регистроване, ми стварамо антитела само на тај С, односно 'спајк протеин'. Ми немамо друге, никада нисмо унели цео вирус у свој организам- објаснила је др Банко. 

- Морате тражити у одређеној лабораторији где радите ове аналлите, да ли искључиво раде ИгГ антитела на С протеин. Ако будете радили на Н протеин, ви ћете бити негативни- објаснила је др Ана и додала да се људу склони да верују у теорије завере. 

- То не значи да немате антитела, већ се таква врста имунитета код вакцинисаних и не очекује.

- Није на мени да кажем да ли ћете се или не вакцинисати, ја сам својим примером рекла шта мислим о томе. Могу само да кажем неколико ствари које могу помоћи другима да разумеју целокупну ситуацију. Пандемија траје и сви смо свесни да не може сама од себе да се заврши. Једина опција је вакцинација јер  ће у супротном ово потрајати много дуго. И многу се јавити нове мутације. С друге стране, постоје категорије становништа које не могу да се вакцинишу. Или макар не могу у овом тренутку јер клиничка истраживања нису прошла одређене категорије: Према томе постоје људи који немају избор, потребно је и њих да заштитимо. Постоје и бројне иновације, што се тиче вакцинације, и ми по први пут примамо вакцине које су направљене по одређеним моделима, али без обзира на сумњу у њихову брзину развоја, ова цепива су се развијала више деценија. Она нису почела своју производњу у марту. РНК вакцине се равијају у последње две до три деценије и то у сегенту онкологије.- додала је.

- Постоји клиничка студија из 2009. која је спроведена на пацијентима, а за карцином панкреаса, а између 2013. и 2016. вршено је клиничко испитивањена вакцини за беснило, које је вирусна инфекција. Резултати студије су објављени 2017. године у престижном медицинском часопису "Лансет". РНК вакцина је нешто што смо ми у вирусологији дуго чекали. Студентима смо причали да је будућност вакцина у РНК техологији, као и у аденовирусном носачу, јер обе вакцине имају сличан принцип, а то је да нама не уносе вирус, јер уношење вируса носи са собом одређене потенцијалне проблеме, посебно у категоријама људи који немају јак имунски систем. То су старији, хронични пацијенти који можда не могу на прави начин да одреагују чак и на ослабљен вирус. Код инактивисног, умртвљеног вируса, а имамо бројне вакцине по том принципу, морате да додате одређене ађувансе, хемијске агенсе који повећавају имуногеност зато што ћете добити тачно онолику количину вирусних честица колико се налази у антивирусној вакцини. Код РНК вакцина, па и Спутњика и АстраЗенеке је принцип да се у  организам унесе информација. Ја кажем уносимо СМС. То значи да наш геном има информацију за све што нам треба у организму. То је наш ДНК који је сакривен у језгру ћелије и он константно шаље СМС поруке, то је тај информациони РНК. То је само информација вируса која улази у нашу ћелију, не дотичући ДНК, и наше органеле почињу производњу С протина. И онда наш имунски систем реагује на ту појаву и ствара антитела. Следећи пут када се будем сусрела са вирусом, моја антитела ће да препознају тај С протеин корона вируса. И онда ће почети да расту- објаснила је др Банко.

- Управо зато је ефикасност тих вакцина велика, јер ми можемо да произведемо велике количине С протеина и адекватан имунски одговор- сматра др Банко. 

И Спутњик и Астразенека модели развоја вакцине су такође неколико деценија у развоју. Вакцине које се развијају на овој пларфори су за ХИВ, за зику, грип и бројне друге вирусе. 

- Оног тренутка када је Кина декорирала геном корона вируса, производња ових вакцина је већ кренула. Само су нови вирусни агенс употребили на технологијама које развијау 20 до 30 година.Ова вакцина је проша 3. фазу клиничких испитивања, преко 20-30 милиина људи је добило, што је довољан броја да видимо да ли постоје нежелејни ефекти- сматра др Ана.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)