ПРВА ДОЗА ШТИТИ СЛАБО СРЦЕ: Кардиолог др Арсен Ристић препоручује својим пацијентима да што пре приме вакцину против короне

Б. Р.

22. 01. 2021. у 10:34

ПРВА ДОЗА ШТИТИ СЛАБО СРЦЕ: Кардиолог др Арсен Ристић препоручује својим пацијентима да што пре приме вакцину против короне

Др Арсен Ристић

СВИ кардиоваскуларни болесници, без обзира коју болест срца имају, требало би што пре да приме прву дозу вакцине, јер сва кардиоваскуларна обољења повећавају ризик од тешких форми ковида, и последица ове болести, као и од њеног фаталног исхода.

Дајући ову генералну препоруку, професор др Арсен Ристић, кардиолог, начелник Одељења за срчану инсуфицијенцију и помоћник директора Клинике за кардиологију КЦС, каже за "Новости" да је свеједно коју ће од три доступне вакцине на приме.

- Апсолутна контраиндикација за вакцинацију је активна инфекција било које врсте и у том случају би требало сачекати да падну високи маркери који указују на упалу - објашњава проф. Ристић. - Сви остали, ако говоримо о људима са болестима срца и крвних судова, требало би што пре да започну имунизацију која се против ковид 19 обавља давањем две дозе вакцине.

Болести срца и крвних судова су, наводи Ристић, један од критеријума за одређивање приритетних група за вакцинацију.

- Из досадашњег искуства са пандемијом јасно је да се код једног броја кардиоваскуларних пацијената срчана болест и погоршава после прележаног ковида, што је још један од разлога за заштиту од ове заразе - каже Ристић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)