"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Ево колико је грађана Србије до сада вакцинисано против вируса корона

Новости онлине

21. 01. 2021. у 22:15

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ево колико је грађана Србије до сада вакцинисано против вируса корона

Фото. А. Амиџић

КАКО "Новости" сазнају, број вакцинисаних грађана закључно са данашњим даном је 84.832.

Лончар је за РТС казао да је Министарство здравља задовољно одзивом грађана, али и функционисањем система за пријављивање за вакцинацију и издавањем потврде о примљеној вакцини.

- Оно што нам даље наду и веру јесте да су грађани изабрали добар пут, а то је пут да превенцијом дођемо до резултата који желимо, да буде што мање оболелих од короне у нашим болницама - рекао је Лончар.

Додао је да то подразумева и да се болнице врате из ковид у нормалан систем рада, како би се лекари посветили осталим пацијентима који чекају на дијагностику и терапије.

Упитан колико је пријављених преко портала еУправа и кол центра, Лончар је додао да се тај број мења из минута у минут и да тренутно укупно, преко оба начина пријаве, има 400.000 грађана.

Најавио је да ће у наредним данима бити повећан број оператера како би се пријављивање убрзало.

Директор Инфектинве клинике КЦС Горан Стевановић каже да се у његовом тиму вакцинисала трећина колектива, док остали већ имају антитела јер су били заражени короном.

Истиче да је задовољан одзивом лекара за вакцинацију.

Говорећи о тренутној ситуацији на Инфективној клиници, Стевановић каже да су бројеви све бољи и да има све мање и прегледа и хоспитализованих.

Каже да док је у највећем пику било између 400 и 500 прегледа дневно, од којих је 30 одсто хоспитализовано, сад се обавља између 150 и 180 прегледа.

Међутим, упозорава да и даље забрињава што долазе пацијенти са хроничним обољењим који развијају тешке клиничке слике.

Имунолог Срђа Јанковић каже да можемо бити задовољни брзином вакцинације, али је суштина, истиче, да се са њом настави и да што већи број популације буде вакцинисан како би имали колективни имунитет.

Истиче да су све вакцине које су добиле дозволу у Србији безбедне и да производе висок степен заштите, као и да су ефикасне против новог соја вируса корона.

 

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)