ДОКТОРКА ВЕСНА РЕШИЛА ДИЛЕМУ О ВАКЦИНИСАЊУ: Брзина вакцинације јако битна - ко не пристане на имунизацију у опасности је

Новости онлајн

21. 01. 2021. у 17:00

ДОКТОРКА ВЕСНА РЕШИЛА ДИЛЕМУ О ВАКЦИНИСАЊУ: Брзина вакцинације јако битна - ко не пристане на имунизацију у опасности је

Фото: Принтсцреен/РТС

ЕПИДЕМИОЛОГ Весна Миољевић истакла је значај колективног имунитета и указала да је веома важно да се што више људи вакцинише.

- Ако имате групу од 100 људи, један мали колектив, и уколико њих 90 и више прими вакцину, та група не само да штити себе од инфекције, него и оне особе које нису вакцинисане, које из различитих разлога не могу да приме вакцину, као што су труднице, дојиље, пацијенти који имају активну било коју форму карцинома - објаснила је докорка Миољевић.

Што је нас више вакцинисано, то дајемо мање простора вирусу да дође у контакт са осетљивом особом, да изазове асимптоматску форму, блажу или тежу клиничку слику и на тај начин угрози оне који не могу да приме вакцину, навела је докторка.

Подсећа да је корона вирус већ мутирао и да се налази на прагу наше земље, али да за сада нема информација да вакцина није ефикасна и према том мутираном вирусу.

- Ми се сада налазимо у једном историјском тренутку масовне имунизације која се не дешава тако често и веома је важно да се у што краћем временском року што већи број људи вакцинише и стекне имунитет - рекла је докторка Миољевић.

Фото: СО Деспотовац

Навела је пример Италије која је за неколико дана вакцинисала милион, а Енглеске више милиона људи и додала да је брзина вакцинације у овом моменту јако битна да би се заштитили од корона вируса.

- Вакцина у овом моменту је добровољна и они који не желе да се вакцинишу су у опасности, али сам сигурна да ће се наши грађани у што већем броју одазвати вакцинацији - рекла је докторка.

Наводи да је ток епидемије донекле предвидив и да смо у претходних годину дана наилазили на периоде када смо били затечени активношћу и бројем заражених.

Свакако да се тај ток може продужити уколико се не придржавамо мера које већ сви знају напамет и уколико се што пре не вакцинишемо.

На питање шта значи да се вакцина није "примила", докторка је навела да постоје особе које након вакцинације не развију довољно титар антитела, да би је заштитили.

- Особа која је примила вакцину може да оболи од било ког вируса, али може да развије обољење у благој клиничкој слици, али и то је значајно. Значи вакцинација спречава компликације и теже облике болести, а код највећег броја особа она спречава и саму инфекцију - објаснила је доккторка.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)