ПРЕТИ ЛИ СРБИЈИ СЦЕНАРИО ИЗ 2012. и 2017. ГОДИНЕ? Метеоролог Недељко Тодоровић открио колико ће ова зима бити ледена! (ВИДЕО)

Novosti online

14. 01. 2021. у 18:51

МЕТЕОРОЛОГ Недељко Тодоровић изјавио је да олуја "Филомена" која је Мадриду донела највеће падавине у последњих 50 година више не постоји. Навео је да су пред нама ледени дани, али и објаснио шта тај метеоролошки термин означава.

ПРЕТИ ЛИ СРБИЈИ СЦЕНАРИО ИЗ 2012. и 2017. ГОДИНЕ? Метеоролог Недељко Тодоровић открио колико ће ова зима бити ледена! (ВИДЕО)

Фото: РТС принтскрин

Недељко Тодоровић је објаснио да је олуја "Филомена" давно прошла и да је према подацима које је он проучио била само у Шпанији 7, 8. и 9. јануара и да након тога више није постојала.

- Облачни систем из Шпаније преко Западног Средоземља 9. и 10. јануара и у понедељак ујутру, 11. јануара, прошао преко Балканског полуострва, али јужним делом, тако да смо у Србији у већем делу имали снег - навео је Недељко Тодоровић током гостовања у Београдској хроници.

Навео је да је на југу и југоистоку Србије тих дана пала просечна месечна количина падавина.

Када је реч о данима пред нама, у Србију ће продрети хладан ваздух из Скандинавије који ће нам донети ледене дане. Недељко Тодоровић је објаснио шта су ледени дани.

- То је један климатолошки термин. Ми обично објаснимо, увек стоји објашњење да је то дан када температура не прелази нула степени, односно није изнад нуле - истакао је Тодоровић.

Метеоролог је навео да су 2012. и 2017. године забележене хладне епизоде и да грађани памте екстремне догађаје. Навео је да ове зиме не треба да очекујемо такве температуре.

- Далеко смо од тога. Прво не може да падне толико снега. Пало је десетак, 15 центиметара. Тада је било 53 центиметра снега у Београду. С друге стране било је двадесетак ледених дана, а било је дана када је максимална дневна температура била -10, -8. Као последица те хладноће заледили су се Сава и Дунав. Сада немамо шансе да се то деси - рекао је Тодоровић.

Додао је да се у наредним данима очекује слаб снег, а да би у недељу могао да се за четири центиметра повећа снежни покривач који је данас у центру Београда износио седам центиметара. Тодоровић је додао да се "снежна епизода" завршава у понедељак.

Метеоролог је истакао да ће се до краја јануара температура кретати и до осам степени и да се могу очекивати наоблачења са кишом и снегом, док се озбиљнија захлађења и даље не назиру.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

85494646

15.01.2021. 12:52

мени је ЛЕДЕНИ ДАН када је температура (просечна дневна) ИСПОД МИНУС 10 степени,а до те вредности је само хладно. 60-тих година прошлог века ишли смо у школу и на -20 степени и по снег дубоком и до 70 цм,а сад вам снег од 5-7 цм ствара проблем