ПРОНАЂЕНЕ СКИЈЕ, ПА ПРОМРЗЛИ МЛАДИЋ : Овако је изгледала потрага за изгубљеним скијашем из Књажевца (ФОТО)

В.Ћирић

14. 01. 2021. у 15:32

ПРОНАЂЕНЕ СКИЈЕ, ПА ПРОМРЗЛИ МЛАДИЋ : Овако је изгледала потрага за изгубљеним скијашем из Књажевца (ФОТО)

Фото: В.Ћирић

У ЧЕТВРТАК ујутро, око 2 и 30 часова,срећно је окончана потрага за скијашем У.Д.(23), из Књажевца, који се дан раније изгубио и за којим је потрага трајала више од 12 часова. Он је скијао на Јабучком равништу и Бабином зубу, а онда је једноставно нестао, да би га припадници Горске службе спасавања, МУП-а, добровољци , мештани пиротскиг села Топли До и Заковци, промрзлог пронашли у атару Засковаца на пиротској страни планине.

Како нам је рекао Миљан Стојановић из Топлог дола, један од учесника и орагнизатора потраге који је до сада у више наврата помагао изгубљенима и трагао за њима, после дванаесточасовне потраге по планини: пешице, али и термовизијским камерама и дроновима, најпре су пронађене његове скије, а недалеко од тог места и изгубљени скијаш. Био је промрзао исцрпљен, али жив и здрав.

Скијаш најбоље зна како се догодило да је залутао ван стаза и доспео на непознати терен. Оно што је међутим добро познато Старопланинцима и најбољим зналцима планине догоди се да залутају или се једноставно изгубе и они који Стару планину познају као свој џеп. Дешавало се то пастирима, дрвосечама, ловцима, па чак и граничарима који су крстарили врховима планине, граничном међом између наше земље и суседне Бугарске.

ЗАЛУТАЛИ У БУГАРСКУ

ЖИТЕЉИ атропланинских села још увек препричавају случај, када је непосредно пре распада СФРЈ, на Старој планини због магле изгубила једна граничарска патрола, која се нашла у суседној Бугарској. Они који су врхове Старе планине, у граничарску стазу знали готово напамет залутали су у Бугарску, где су се скривали о остали неколико дана и затим се вратили назад на нашу територију.

Фото: В.Ћирић

 

Лиценцирани водич Роберт Илић, каже да највећем броју оваквих случајева кумује магла.

- На Старој планини се често спусти магла и смањи видљивост на десетак или двадесет метара. Оног момента кад приметите да сте залутали најбоље је остати на месту на ком сте и покушати да неким блинкером, мобилним телефоном, пиштаљком или ватром дозовете помоћ. Сваки покушај да изађете на стазу или шумски путељак , углавном се завршава кретањем у круг. Из неког разлога углавном се креће на леву страну и опет се вратите на место са ког сте кренули. То највише обесхрабри изгубљеног. У комбинацији са снегом магла је још гора јер једног момента стекнете утисак да сте у неком великом белом балону из кога нема изласка тада је најтеже. Тада настаје паника. На планини , нарочити зими се не иде без пиштаљке, стронг фолије, пуног мобилног телефона, шибице, упаљача и сличних помагала-каже Илић и додаје да је пре пар дана са још осморицом својих другова био изнад пиротског села Гостуша где се одједном спустила магла, густа као тесто.

Фото: В.Ћирић

Магла на Старој планини

- Ишли смо на десетак метара један од другог и стално се дозивали, а у пар најварта се десило да се нисмо ни чули. На крају смо ипак нашли жељени Понор-закључује овај планинарски водич.

У старопланинским селима, својевремено је сваки пастир, уз стадо оваца имао и магарца. Уколико се догодили, зими или лети да се изгуби, једноставно је следио животињу која би га непогрешиво извела из магле и одвела до села или првих појата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)