НЕЋЕ СЕ УНИШТАВАТИ СРБИЈА ЗАРАД НОВЦА, МИХАЈЛОВИЋ: Све што се буде радило, мораће да задовољи еколошке стандарде

Танјуг

05. 01. 2021. у 12:41

СВЕ што се буде радило у области рударства мораће да задовољи све еколошке стандарде, поручује потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и наглашава да није интерес да се уништи део Србије да би се зарадио огроман новац.

НЕЋЕ СЕ УНИШТАВАТИ СРБИЈА ЗАРАД НОВЦА, МИХАЈЛОВИЋ: Све што се буде радило, мораће да задовољи еколошке стандарде

Фото Танјуг

- Постоји пуно дилема и питања везаних рецимо за јадарит, али оно што са сигурношћу могу да кажем - Влада Србије неће потписивати никакав уговор уколико он не буде у потпуности одговарао свим еколошким стандардима- рекла је Михајловић.

Истиче да зато постоји студија о заштити животне средине која мора да се ради о каквом год пројекту да је реч, а поготово о пројектима у рударству.

- Не само за експлоатацију јадарита, него исто тако и за прављење једне фабрике која би то прерађивала- додаје Михајловић.

Наводи да, када све те студије буду готове, када оне буду показале како ће изгледати животна средина за 10, 15 и више године, рецимо у Јадру, онда ће држава сести и разговарати о томе да ли или не и како потписивати уговоре о неком будућем раду.

- Није интерес да се уништи део Србије да би се зарадио огроман новац, без обзира што је потенцијал огроман, што то свакако значи да би Србија била централна земља готово у свету која би производила батерије, али мора бити са намодернијим и најбољим технологијама ма колико оне коштале да би животна средина остала чиста- нагласила је Михајловић.

На питање о неопходности развоја рударства, али не на штету здравља грађана и о томе како ће Србија спровести зелену агенду, Михајловић је рекла да Србија има огромне потенцијале у рударству што се, каже, види пре свега и по потенцијалима у рудама, металичким и неметаличким сировинама.

Наглашава да Србија, ипак, ништа неће радити ништа што не задовољава све еколошке страндарде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)