ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА: Др Зоран Радовановић међу првима примио цепиво!

Novosti online

05. 01. 2021. у 11:15

ДИСТРИБУЦИЈА новог контигента вакцине против заразне болести ковид- 19, отпочела је данас у раним јутарњим сатима, те су сви већи Институти и Заводи за јавно здравље у Србији у току преподнева на располагању имали планиране количине Фајзерове и Спутњик вакцине.

ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА: Др Зоран Радовановић међу првима примио цепиво!

Фото АП

Вакцинација здравствених радника је и званично почела, а међу првима је вакцину примио и државни секретар у Министарству здравља и доскорашњи генерални диркетор Клиничког центра Ниш проф.др Зоран Радовановић.

- Примио сам Фајзерову вакцину, мада је потпуно небитно, јер су све тестиране и потпуно безбедне, немам никакве реакције и осећам се добро. Поносан сам на своју земљу, на читав државни систем и здравство, јер је још једном показана одговорност и брига за све наше грађане, а уједно ме и радује, што је према проценама епидемиолога, интересовање за вакцинацију доста велико, што само значи да људи имају поверења у своју земљу - истакао је др Радовановић.

Ово је велики дан за Србији, додао је он, пружајући подршку колегама које су у црвеној зони.

- Као неко ко је задужен за координацију функционисања и рада здравствених установа на југу и југоистоку земље, сматрам да је ово начин да у име државе и ресорног Министарства, покажем озбиљност и потпуно поверење и на тај начин, пружим подршку свима у Србији, који су се све време борили за овај историјски тренутак - рекео је Радовановић.

Као што је и најављено, након јучерашњег састанка министра здравља Златобора Лончара и његових најближих сарадника, са представницима Националног комитета за имунизацију, планирано је да ове недеље, буде вакцинисано 2.500 људи у геренетолошким центрима и скоро 8.500 здравствених радника широм Србије, од тога 1.764 само у Нишу. Приоритет ће бити медицинари који раде у јединицама интезивне неге, пријеммо- тријажним амбулантама, ковид болницама,

За Нишавски округ, за ову недељу биће испоручено 2.400 доза вакцина, од којих је 1.939 намењено за вакцинацију здравствених радника, а остатак за раднике и кориснике социјалних установа. Након расподеле према утврђеним приоритетима, вакцинацију ће обављати здравствени радници Дома здравља Ниш, који су већ обучени за то, а данашња испорука од 800 доза, намењена је вакцинацији медицинара у Клиничком центру Ниш.

Да подсетимо, током јучерашњег дана у Србију је стигло 19.500 доза Фајзерове вакцине, а већ је било расположиво и 2.400 доза руске вакцине Спутњик. План је да све дозе буду утрошене до краја недеље, с обзиром на то да се очекује да следећег понедељка стигне нови контигент Фајзерове вакцине.

- Како је и најављено јуче на састанку, а како је колега Ђерлек потврдио, овог месеца требало би да добијемо око 80.000 доза Фајзерове вакцине, велику количину руске вакцине Спутњик, али и кинеске вакцине, док ће у фебруару у Србију стићи још 200.000 доза Фајзрове вакцине, потврдио је проф. Радовановић и нагласио да ће држава и надлежни учинити све, да темпо буде максимално појачан, како би се имунизација спроводила што брже и како би што више људи примило вакцину.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)