"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: Стиже нам пола милиона доза руске вакцине

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

05. 01. 2021. у 07:00

ПОЛА милиона доза руске вакцине "спутњик V" стићи ће у Србију до краја овог месеца, сазнају "Новости".

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Стиже нам пола милиона доза руске вакцине

Фото АП

То је количина за вакцинацију 250.000 људи, што је довољно да, уз већ уговорену динамику испоруке "Фајзер/Бајонтекове" заштите, почне масовна вакцинација против ковида 19. Уз то, до краја јануара у Србији се очекују још две вакцине - кинеска и она коју су заједнички правили "Астра Зенека" и Оксфорд. Тако би се укупан број расположивих доза четири вакцине различитих произвођача, рачунајући и у понедељак испоручених 19.500 "Фајзер/Бајонтекове", у овом месецу "попео" на - милион.

Иако су већ проверене и одобрене за примену у нашој Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС), свака нова испорука и руске и америчко-немачке вакцина, провераваће се у референтној лабораторији АЛИМС пре пуштања у промет, док за кинеску и "Астра Зенекину" вакцину тек треба да стигну прво документација, а онда и узорци.

Засада се једино зна да је са "Фајзер/Бајонтеком" до краја године уговорена испорука 1,8 милиона доза, од којих 98.000 у фебруару, 114.000 у фебруару... Са осталим произвођачима још се преговара на колико доза из њихових производних погона Србија ове године може да рачуна. Све вакцине ће за грађане бити бесплатне, а имунизација - добровољна.

За разлику од "Фајзер/Бајонтекове" вакцине, која се транспортује и складишти на минус 70 степени Целзијуса, руским "спитњиком V", као и двема осталим вакцинама чија се испорука очекује, руковање је много једноставније, јер се чувају на регуларној температури фрижидера. Оне су, иначе, и прављене различитом технологијом. "Фајзер" и "Бајонтекова" вакцина је по типу мРНК, што подразумева да рибонуклеинска киселина кроз тело користећи липиде, односно масти, преноси информацију како направити С протеин вируса корона, који организам препознаје као страно тело и развија имунитет. Руски "спутњик V" је прављен класичнијом технологијом - као подлога су коришћени аденовируси на које је "налепљено" парче вируса корона. То је тзв. жива вакцина, а да би избегли опасност да друга доза буде мање ефикасна од потврђених 92 одсто, Руси су прву и другу дозу правили на различитим аденовирусима. У првој дози носач је аденовирус 25, а у дози за ревакцинацију аденовирус 5.

Кинески "Синовак" је за производњу "коронавака" користио најтрадиционалнију производну методу, која се примењује и за стандардну сезонску вакцину против грипа, или вакцину против беснила. То је тзв. мртва вакцина направљена од делова убијеног вируса SARS-CoV-2, па је због компликованог и скупог процеса израде тренутно и најскупља.

НАПРАВЉЕН РАСПОРЕД ДОЗА ПО ПРИОРИТЕТИМА

ПРВО У ИНФЕКТИВНИМ ОДЕЉЕЊИМА

ИЗ нове испоруке "Фајзер/Бајонтекове" вакцине, како "Новости" сазнају у Министарству здравља, 5.000 доза намењено је за здаравствене раднике, а вакцинисаће се прво они у инфективним одељењима и то по принципу добровољности.

Како је предвиђено планом, који су у понедељак детаљно размотрили министар Златибор Лончар и чланови Националног координационог тима за имунизацију, према приоритетима вакцинације, ове недеље ће бити вакцинисани здравствени радници и корисници и запослени у установама социјалне заштите, пре свега, геронтолошким центрима.

Мирсад Ђерлек, државни секретар за здравство, рекао је да ће се ове недеље вакцинација обављати сваког дана осим на Божић.

- Планирамо да вакцинишемо до краја недеље око 11.000 људи - рекао је Ђерлек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)