АМЕРИЧКА АМБАСАДА НАС МЕДИЈСКИ ДРЕСИРА: Академик Владимир Костић о реклами "Ви сте свет" у којој се злоупотребљава Борислав Пекић

Љ. Б.

05. 01. 2021. у 08:00

АМЕРИЧКА АМБАСАДА НАС МЕДИЈСКИ ДРЕСИРА: Академик Владимир Костић о реклами Ви сте свет у којој се злоупотребљава Борислав Пекић

Владимир Костић / Фото Н. Фифић

НЕДЕЉАМА се на телевизији приказује спот америчке амбасаде у коме су неадекватно употребљене реченице нашег великог и драгог члана, академика Борислава Пекића.

Истина, то је само један од низа сличних прилога који изгледа имају циљ да нас убеде у оно што одавно знамо да смо и ми свет. Чудно је да су аутори спота ту самосвест, која нема потребе за даљим поспешивањем, пренебрегли.

Ово је за наш лист рекао академик Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности, реагујући на последњу у низу реклама америчке амбасаде у Србији "Ви сте свет", у којој је цитат једног од Пекићевих књижевних јунака приписан самом Пекићу.

Наиме, у реклами је цитат Конрада Рутовског, јунака из романа "Како упокојити вампира", бившег официра нацистичког Гестапоа, наведен као мисао великог Пекића:

"Треба гледати право. Јер да се хтело гледати иза себе, добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих. Јер част неће зависити од тога одакле долазимо, него куда идемо."

Сам Пекић о прошлости је, међутим, говорио овако:

"Немати прошлост је остати без будућности. Али ако тамо останемо, ако се тамо заглибимо, будућност због које смо се у њу вратили постаће недостижна... Да је неразумевање онога што је било јуче јемство да ћемо још мање разумети оно што нас чека, а најмање ово што данас радимо."

Академик Костић даље истиче:

- Мој лични и, сасвим могуће, субјективни утисак је извесна непријатност и разочарање да се ради о својеврсној медијској дресури, чија је основна мана потцењивање оних којима се упућује. Штавише, чини ми се да се ради о истој причи из два дела. Као сведок пре 20 година у суштини баналног и суровог злочина, "бомбардовања у име хуманости", у сећање ми долази први део те приче, у коме је било неопходно стварати негативан однос према онима који ће бити бомбардовани. Било би погрешно помислити да негирам иједан злочин који су починили моји етнички земљаци. У другом делу, чини ми се, исте приче добронамерно нам се поручује да је "доста с том историјом", која постаје сувишна и омета нам учешће у геостратешкој и тржишној утакмици.

НИСАМ НАКЛОЊЕН НИЈЕДНОЈ СИЛИ

- ОВИХ дана имао сам задовољство да налетим на мисли Дијега Фузара ("Мислити другачије") који сматра да тврдње попут ове из рекламе америчке амбасаде служе да би се "народи, друштва и појединци уверили да им не треба други свет осим постојећег" (додао бих, оног који им нуде) и да буду сигурни да ова реалност исцрпљује све могућности - каже академик Владимир Костић. - Могуће је да сам стар, уморан и преосетљив, али свакако знам да нисам ни против, нити посебно наклоњен било којој сили која се нагиње над ову нашу убогу балканску шћућуреност! Као што и некако одавно знам: нема добронамерности и сарадње без поштовања!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Vlado

05.01.2021. 17:05

Nista novo, pa Amerika i zapadne sile odavno agituju da mi Srbi treba da zaboravimo na svoju istoriju, tradiciju, na svoje korene. Da se odreknemo Kosova,oni to zovu "kosovska mitologija". Stari Grci imaju bogove koji lete, koji se goste na nebu,koji se pretvaraju u zivotinje,u ljude i sl banalnosti, i Grci se ne odricu toga,a nas uce da zaboravimo Kosovo, nesto sto je cinjenica, sto se zaista desilo 1389, sto nije plod mašte. Opasne su to stvari a bojim se da mnogi nasi ljudi u vrhu drzave nisu svesni te opasnosti. Trovanje preko kulture i medija, ispiranje mozga laznim vrednostima, ta vrsta rata je danas mnogo opasnija od klasicnog rata.

Vule

05.01.2021. 17:50

Идиотизам чист од стране Америчке амбасаде.У оном споту пореди кољаче,силоватеље и убице са нашим борцима за одбрану своје домовине!!Чак их назива херојима! Па они појма немају коме је и зашто подигнут тај споменик! Убице и окупатори су га и оскрнавили парадоксално а он каже хероји.Сачувај ме Боже..

prellee

05.01.2021. 21:06

Da se odreknemo prošlosti, da nam je oni napišu a naše žrtve ogromne. Dosta površno i ne razumije našu prošlost, naše patnje, naše doživljaje...ko ne pamti, taj i nema budućnosti, to je tako bilo i biće.

Baba

07.01.2021. 23:52

Свако ко за Србију употреби термин " Западни Балкан " је већ добрано дресиран.Та флоскула је лакмус за успешност дресирања. Погледајте , рецимо , уџбеник из географије за основну школу где има слика Балканског полуострва , лепо се види да је тај " Западни Балкан" рецимо негде од реке Дрине па на запад. Србија је земља тачно на "централном" тј средишњем Балкану .